Direct naar artikelinhoud
Avicii

Collega's vreesden voor levensstijl Avicii: "Als hij maar niet tot het clubje van 27 toetreedt"

AviciiBeeld RV

De Zweedse hit-dj en producer Avicii (28) is dood aangetroffen in Oman. De oorzaak is nog niet bekend. Avicii – echte naam: Tim Bergling – worstelde in het verleden met het sterrendom en gezondheidsproblemen door excessief drankgebruik.

en

Monsterhits als 'Levels' (met het bekende zinnetje ‘oooh-oh, sometimes, I get a good feeling'), 'Wake Me Up' en 'Hey Brother' katapulteerden Avicii zo'n zes jaar geleden naar de top. De Zweed werd in no time een van de meest gevraagde dj's en een vaste naam op het hoofdpodium van Tomorrowland. Hij werkte samen met Madonna en Coldplay ('A Sky Full of Stars'). Velen reageerden dan ook verrast toen hij in 2016 onverwacht zijn 'pensioen' aankondigde en het lucratieve tourleven vaarwel zei.

Het succes had zijn tol geëist. Hij was al een paar keer in het ziekenhuis opgenomen, mede als een gevolg van overmatig drankgebruik. Hij had een ontstoken alvleesklier, zijn galblaas en blindedarm werden in 2014 verwijderd.

'Ik dacht echt: 'fuck, je had echt meer voor jezelf moeten opkomen, Tim''
Tim Bergling alias Avicii

"Ik moest dit doen voor mijn gezondheid. De dj-scene is niks voor mij", zei Tim Bergling over zijn afscheid aan The Hollywood Reporter. "Dan heb ik het niet over de shows en de muziek, maar over het sterrendom dat nooit natuurlijk aanvoelde. Ik ben meer een introvert persoon. Het was altijd heel zwaar voor mij. Ik slorpte te veel negatieve energie op."

Alcohol en pijnstillers

In de documentaire True Stories (2017) schetst regisseur Levan Tsikurishvili de even steile opmars als neergang van het Zweedse hitwonder. De film toont hoe de stress, het waanzinnige werkschema en verlokkingen van het sterrendom Bergling te veel werden. Je krijgt het verhaal te zien van een eerder nerdy tiener die graag muziek maakt op zijn slaapkamer achter zijn laptop en dan plots de druk en zenuwen van het succes probeert te bezweren met alcohol en andere verdovende middelen.

Intussen blijft zijn entourage pushen om alles uit zijn populariteit te persen. Een scène in True Stories, uit 2013, zegt het eigenlijk allemaal: Bergling is een dag nadat hij in het hospitaal werd opgenomen met stekende maagpijn alweer onderweg naar een show in Australië. Pijnstillers moeten hem op de been houden tijdens de rest van zijn tournee. Intussen wordt hij nog aangemaand om interviews te geven, om de pers en rest van de wereld duidelijk te maken dat 'Avicii helemaal terug is'.

Een scène die Bergling zelf extreem lastig vond om naar te kijken. "Ik dacht echt: 'fuck, je had echt meer voor jezelf moeten opkomen, Tim'", vertelde hij aan het Amerikaanse blad Rolling Stone. De muziekproducer sprak van een traumatiserende ervaring. "Het is heel makkelijk om verknocht te raken aan feesten op plaatsen als Ibiza. Je wordt eenzaam en angstig. Het krijgt iets giftigs."

Avicii had dan wel het tourleven vaarwel gezegd, van muziek kon hij geen afscheid nemen

Clubje van 27

Zijn collega, producer Laidback Luke, vertelde na Avicii's pensioen in 2016 nog dat zijn vertrek uit het wereldje geen moment te vroeg kwam: "Ik zag hem op Ibiza en dacht: 'dit zou zomaar eens de eerste dj kunnen worden die toetreedt tot dat clubje waar Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse ook toe behoren.'" Morrison, Cobain en Winehouse overleden allemaal op 27-jarige leeftijd, door zelfdoding, of aan de gevolgen van drugs of andere problemen.

Bergling zelf werd niet ouder dan 28. Hij werd vandaag dood aangetroffen in Muscat, Oman. Een doodsoorzaak is nog niet meegedeeld. De producer werd eerder deze week nog genomineerd voor een Billboard Music Award, in de categorie 'top dance/electronic album' voor zijn ep Avicii (01).

Avicii had dan wel het tourleven vaarwel gezegd, van muziek kon hij geen afscheid nemen. "We komen allemaal op een punt in ons leven dat we begrijpen wat er echt toe doet. Voor mij is dat muziek maken", deelde de artiest mee op zijn website. "Dat is waar ik voor leef. Na mijn afscheid van live optreden, ben ik teruggegaan naar een plek die wel nog steek hield: de opnamestudio. De volgende stap gaat enkel om de liefde voor muziek. Het is de start van iets nieuws."

Fans en collega's rouwen op sociale media om zijn verlies. Zijn overlijden legde Twitter vanavond even plat.