Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Democratische partij klaagt Trump-campagne, Wikileaks en Rusland aan wegens samenzwering

Hillary Clinton tijdens een fundraiser in Chicago, half april.Beeld AFP

De Amerikaanse Democratische partij sleept de Trump-campagne, Rusland, de geheime diensten, Wikileaks, leden van de Trump-familie (maar niet Donald Trump zelf) en verschillende tussenpersonen voor de rechter in New York. De Democraten zien duidelijke aanwijzingen dat het Trump-team, via een hack van de partijcomputers, met de Russen heeft samengespannen om de verkiezingen te winnen.

De partij eist "volledige genoegdoening" voor de geleden schade – wat waarschijnlijk neerkomt op een schadevergoeding van miljoenen dollars – en de erkenning dat de betrokkenen hebben samengezworen. "Tijdens de presidentscampagne van 2016 heeft Rusland uit alle macht de aanval geopend op onze democratie, en het heeft daarbij een willige en actieve partner gevonden, namelijk de campagne van Donald Trump", aldus de aanklacht.

In het document van 66 kantjes zetten de Democraten alle (uit de media bekende) feiten nog eens op een rij. Van de gehackte Democratische partijcomputers tot de ontmoeting tussen Trump-campagneleden en Russische gezanten in de Trump Tower, van Trumps Russische contacten in de jaren tachtig tot de juichende Russische parlementariërs op verkiezingsavond in 2016: alles passeert de revue.

Samenzwering

De Democraten vinden dat alles voldoende om van een "samenzwering" te praten, of op zijn minst van een "feitelijke samenwerking". Ze beschuldigen de Trump-campagne van "criminele activiteiten", namelijk "betrokkenheid bij economische spionage en de diefstal van handelsgeheimen". 

De Trump-medewerkers zouden zich hebben beziggehouden met het "aansturen, aansporen, aanmanen en/of aanmoedigen" van Rusland en de Russische militaire geheime dienst GROe bij het hacken en verspreiden van partijgeheimen via Wikileaks en zijn oprichter Julian Assange, en dat alles om de kans te vergroten dat Trump de verkiezingen zou winnen.

Hillary Clinton tijdens de speech waarin ze het verlies van de verkiezingen accepteert.Beeld AFP

Dit is precies waarnaar ook speciaal aanklager Robert Mueller op zoek is. Maar die heeft, voor zover bekend, het harde bewijs van samenzwering nog niet gevonden. Wel zijn diverse medewerkers van de Trump-campagne op andere gronden aangeklaagd; sommigen van hen hebben schuld bekend, en werken nu samen met Mueller.

Dat de Democraten nu parallel aan Mueller een eigen rechtszaak aanspannen kan verschillende redenen hebben. Allereerst is het een soort verzekeringspolis: mocht de president Mueller of zijn baas Rod Rosenstein ontslaan, dan vormt deze civiele procedure een tweede juridisch spoor dat onderzoek rechtvaardigt. Als de zaak doorgaat, kunnen Trump en zijn medewerkers gedwongen worden onder ede vragen te beantwoorden.

Civiele zaak

Omdat het een civiele zaak betreft, is er minder bewijs nodig om de aangeklaagden schuldig te bevinden. Bovendien vragen de Democraten om een jury-proces, wat publicitair het meeste oplevert.

Daarnaast laten de Democraten op deze manier hun tanden zien. Zo proberen ze de Republikeinen tegenwicht te bieden, die maandenlang de leiding hadden over een parlementair onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en vorige maand concludeerden dat Trump niet heeft samengewerkt met de Russen. De Democraten vinden die conclusie "voorbarig".

Watergate-schandaal

In 1972 spanden de Democraten een civiele procedure aan tegen het campagneteam van president Richard Nixon wegens de inbraak in het Watergate-gebouw, het hoofdkantoor van de Democratische partij. Die zaak leverde uiteindelijk 750 duizend dollar op. De Democraten vinden dat Rusland (landen genieten normaal gesproken juridische immuniteit) nu om vergelijkbare redenen kan worden aangeklaagd: wegens het binnendringen in een computer.

Of deze politieke rechtszaak ook politiek handig is, in dit belangrijke verkiezingsjaar, is de vraag. Door wéér de aandacht te vestigen op de verloren verkiezingen van 2016, en daarvoor wéér de schuld te geven aan de Russen, kregen de Democraten vrijdag ook veel hoon over zich heen. Fijntjes werd er van diverse kanten op gewezen dat de Democraten ook zelf schuld hadden aan hun nederlaag (de opmerking over de "deplorables" kwam zonder Russische inmenging uit Clintons mond).

Hillary-supporters na het bekendraken van de verkiezingsuitslag bij de presidentsverkiezingen in november 2016.Beeld Photo News