Direct naar artikelinhoud
sp.a Antwerpen

Hoe Tom Meeuws een wig drijft binnen sp.a

Tom Meeuws.Beeld BELGA

De kans is groot dat de Antwerpse sp.a-leden zich vandaag achter Tom Meeuws scharen op hun congres, maar op het hoofdkwartier in Brussel denken ze er anders over. Daar hadden ze gehoopt dat Meeuws een stap opzij zou zetten.

Voor het eerst sinds de saga rond Meeuws begon, mogen de leden van sp.a in Antwerpen hun stem over hem laten horen. Vandaag buigen ze zich in de Ommeganckstraat over de Antwerpse kieslijst. Die wordt getrokken door de onafhankelijke kandidate Jinnih Beels, gevolgd door Meeuws en Vlaams Parlementslid Güler Turan. Verwacht wordt dat de stemming, die bij handopsteking verloopt, weinig problemen zal opleveren.

Toch zijn alle ogen gericht op Meeuws. Zijn luitenanten vormen meer dan ooit 'team Tom', maar doet de basis dat ook? Met zijn sms'je naar vastgoedpromotor Land Invest en zijn financiële malversaties bij De Lijn lag Meeuws aan de basis van het afspringen van het bondgenootschap tussen sp.a en Groen. Vorige week was er nog een huiszoeking bij hem thuis. De beelden waarop hij zijn voordeur dichtslaat en een luide 'godverdomme' slaakt, zal de kiezer niet gauw vergeten.

'Na al die salvo's zou je denken dat iemand eerder vroeg dan laat de handdoek werpt'
Nationaal partijtopper sp.a

Blok graniet

Meeuws maakt zich echter weinig zorgen. "Ik ga met een gerust gemoed naar het congres", laat de kopman optekenen in Gazet van Antwerpen. "De socialisten vormen één blok graniet." In zijn omgeving rekenen collega's op een zekere verzadiging. Na alle aanvallen lijkt het publiek minder geïnteresseerd in nieuwe schandalen. "Het valt me op dat er na die huiszoeking maar weinig reacties kwamen op sociale media", zegt een collega.

Iets minder gerust zijn ze op de Brusselse Grasmarkt, het hoofdkwartier van de Vlaamse socialisten. Daar zijn ze de rebellie van de Antwerpse afdeling intussen gewend. Hoe meer druk er op hen wordt gelegd, hoe meer ze zich daartegen afzetten. Vandaar dat nationaal voorzitter John Crombez (sp.a) zijn bedenkingen bij Meeuws voorzichtig formuleert. "Uiteraard heeft hij een mening", zegt zijn woordvoerster. "Hij deelt die ook intern. Maar het is aan de afdeling om te beslissen."

Blok graniet
Beeld Wouter Van Vooren

Dat de frustratie over de Antwerpse saga hoog zit, is wel duidelijk. "Met al die salvo's zou je denken dat iemand eerder vroeg dan laat de handdoek werpt. Hij heeft het nu toch heel moeilijk om zijn job nog te doen", zegt een nationaal partijtopper. "De storm wordt ook alleen maar groter."

Kwade genius

In Antwerpen worden ze op hun beurt stapelgek van de inmenging vanuit Brussel. Ze zijn het beu dat er steevast kritiek wordt geuit en dat er steeds meer pogingen zijn om de communicatie van hen over te nemen. "Je voelt dat die druk toeneemt", zegt een Antwerps politicus.

Sommige Antwerpenaren zien in Freya Van den Bossche de kwade genius achter die operatie. Van den Bossche staat erg dicht bij Crombez, die ooit haar kabinetschef was. Haar gewezen woordvoerder Gorik Van Holen is nu campagnedirecteur van sp.a.

De theorie luidt dat Van den Bossche te snel is geweest om gewezen Gents schepen Tom Balthazar te laten vallen na de zaak-Publipart. Dat kwam haar intern op kritiek te staan, ook al hakte Balthazar uiteindelijk zelf de knoop door. Die kritiek zou ze hopen te milderen wanneer Antwerpen ook zijn boegbeeld Meeuws laat vallen.

Een theorie die weinig steek houdt, vindt Van den Bossche. "Ik begrijp met de beste wil van de wereld niet waarom we er in Gent baat bij zouden hebben dat het in Antwerpen fout loopt."