Direct naar artikelinhoud
Manuel Valls

Franse ex-premier wil burgemeester van Barcelona worden

Manuel Valls.Beeld Photo News

De voormalige Franse premier Manuel Valls (55) overweegt zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Barcelona. Hij zou het tijdens de gemeentelijke verkiezingen in 2019 willen opnemen tegen de populaire linkse politica Ada Colau, de huidige burgemeester van de Catalaanse stad.

Valls, die in Barcelona is geboren en een Catalaanse schilder als vader heeft, is door de Spaanse partij Burgers (C's) benaderd voor het burgemeesterschap. De laatste tijd liet hij zich al veelvuldig zien bij die partij, die fel gekant is tegen de Catalaanse onafhankelijkheid.

"Ik ga erover nadenken", zei Valls tijdens het tv-programma Los desayunos de TVE. Even daarvoor hield hij een lofzang op Barcelona: een 'ongelooflijk merk', een "open, genereuze samenleving, van universele intellectuelen als Rusiñol, Dalí en Miró".

De politieke loopbaan van Valls verloopt sinds 2014 nogal turbulent. Eerst was hij premier onder de socialistische president Hollande. Daarna wilde hij zich namens de socialisten kandidaat stellen voor het Franse presidentschap, maar verloor hij de voorverkiezingen.

Vervolgens was hij van plan zich aan te sluiten bij de politieke beweging van Emmanuel Macron, En Marche!, maar die wilde hem niet hebben.

Een overstap naar C's zou ­betekenen dat Valls aanhaakt bij een politieke partij die op winst staat. C's werd de grootste bij de laatste verkiezingen in Cata­lonië, in december gehouden nadat regiopremier Carles ­Puigdemont uit zijn ambt was gezet.