Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Noord-Korea stopt met kernproeven: "Nucleaire bewapening is afgerond"

Kim Jong-un.Beeld REUTERS

Noord-Korea stopt per direct met zijn nucleaire testen en rakettesten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bekendgemaakt. Volgens Kim hoeft het land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat de nucleaire bewapening is afgerond. 

Ook wordt de nucleaire testinstallatie in het noorden van het land stopgezet, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Deze beslissing is bekendgemaakt tijdens een vergadering van het centrale comité van de Noord-Koreaanse regeringspartij.

De Amerikaanse president Donald Trump laat via Twitter weten dat hij blij is met het nieuws. "Goed nieuws voor Noord-Korea en de wereld - grote vooruitgang! Ik kijk uit naar onze topontmoeting."

Trump zei begin maart al dat Noord-Korea had beloofd te stoppen met het testen van raketten tot de voorgenomen ontmoetingen tussen het land en de Verenigde Staten achter de rug zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

Pyongyang heeft sinds 28 november geen raket meer gelanceerd. Trump verwacht in mei of juni om de tafel te gaan zitten met de Noord-Koreaanse leider. Enkele dagen geleden zei hij tegen de Japanse premier Shinzo Abe dat hij een ontmoeting met Kim zal afblazen als hij denkt dat deze op niets zal uitlopen. Waar Trump en Kim elkaar zullen ontmoeten, is nog niet duidelijk.

China

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met instemming gereageerd op het besluit van Noord-Korea. In een verklaring staat te lezen dat China "zal helpen om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen en is een stap op weg naar het kernwapenvrij maken van de landen.''

Ook Rusland is opgetogen over de aankondiging van Kim Jong-un. "Moskou begroet het voorstel van Noord-Korea, dat een serieuze kans biedt op de-escalatie van de spanningen in de regio", aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Topontmoeting met Zuid-Korea

De aankondiging komt een kleine week vooraf aan een topontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaans president Moon Jae-in volgende week vrijdag in de grensplaats Panmunjom. Daar is de afbouw van het nucleaire programma een van de gespreksonderwerpen.

Sinds de Olympische Spelen in Pyeongchang zoeken de beide Korea's weer toenadering tot elkaar.