Direct naar artikelinhoud
Sekspoppen

"Ik wil seks, maar mijn partner niet? Geen probleem, dan haal ik de sekspop even uit de kast"

Een inwoner van het Sex Doll House, het sekspoppenbordeel van Fabrice Jacobs in Meise.Beeld Jan Aelberts

Niet vies van seks met siliconen? Ook ons land heeft nu een sekspoppenbordeel. En nog dit jaar komt de mannelijke seksrobot uit, met bionische piemel. Doen we het straks massaal met hitsige hardware? "Op een dag vinden we het even normaal als de vibrator."

"Kleine tieten, strak, gebruind en een mooie sappige kont.” Voor 50 euro laat Jessica je een half­uur lang alle hoeken van de kamer zien, in het Sex Doll House in Meise, het eerste sekspoppenbordeel van ons land. Schrik dus niet als Jessica of een van haar zeven vriendinnen er wat stil en levenloos bij liggen. Deze prostituees zijn gemaakt van “hoogwaardige siliconen”. Of zoals uitbater Fabrice Jacobs al liet optekenen: “De meisjes voelen in het begin wat koud aan, maar ze warmen snel op.”

Kapsel, kledij, gezicht, lijf: de klant is koning en stelt zijn pop naar hartenlust samen. Met behulp van een verlengstuk van 14 centimeter kan Eva zelfs Adam worden. Of hete Gabriëla hitsige Gabriël.

Wie danig onder de indruk is van de dames, kan ze zelfs kopen en meenemen naar huis. De prijs voor een pop schommelt rond de 2.000 euro.

Het mag duidelijk zijn: de opblaaspop die naar plastic ruikt, is passé. De nieuwe sekspop heeft een siliconen huid en voelt zacht aan. Waren de dames ooit een ver-van-ons-bed­show, met seks­poppen­bordelen in Japan, dan kwamen ze de voorbije jaren steeds dichterbij. Zo openden er ook etablissementen in Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Evelyn Schwarz, eigenares van het Duitse Bordoll, sprak al van een “doorslaand succes”. Klanten staan er in de rij voor haar elf uit Japan geïmporteerde poppen. Volgens Duitse media verdient Schwarz maandelijks tienduizenden euro’s dankzij Anna, Sabrina, Elena en co. Het loopt zo’n vaart dat ze voor sommige poppen een wachtlijst moest aanleggen.
Het sekspoppen­bordeel in Meise kreeg in een week tijd vijf klanten over de vloer, “zonder reclame te maken”. Maar wie komt daar eigenlijk op af? In het Duitse Bordoll ziet Evelyn Schwarz “zowel werklozen als rechters”, vertelde ze al. “Meestal zijn ze gewoon benieuwd, maar 70 procent komt terug.”

“Het is iets voor Jan en alleman”, beaamt klinisch seksuoloog Chloé De Bie. “Denk aan singles die geen zin hebben om zich in het datingmilieu te gooi­en. Willen ze een soa vermijden, dan is poppenseks sowieso heel wat veiliger dan een seksdate via Tinder. Evengoed kan het gaan om mannen en vrouwen van wie de partner lang in het buitenland vertoeft, maar die geen overspel willen plegen. Maar het kan ook iets zijn voor koppels die een triootje overwegen, maar die zich afvragen wat dat zal teweegbrengen. Voor hen is zo’n sekspop een mooie tussenstap, om na te gaan: hoe voelt het om zo’n extra lijf in bed te hebben?”

‘Nederlandse vrouwen’

De sekspop is in opmars én komt dichterbij. Maar waarom uitgerekend nu? “Omdat onze kijk op seks steeds meer evolueert naar iets utilitairs”, meent De Bie. “We hebben almaar meer het idee: ‘Als ik seks wil, moet ik dat kunnen krijgen. En wel nu meteen.’ Dat past zo’n beetje binnen de bol.com-­evolutie. Je wilt iets, je bestelt het, en daar is het. ‘Ik wil seks, maar mijn partner niet? Geen probleem, dan haal ik de sekspop wel even uit de kast.’

“Het internet en de postorder­bedrijven maken het ook lekker anoniem. Vroeger moest je nog naar een of andere ongure seksshop. Nu stel je je pop online samen, je laat ze leveren en je buren denken dat je een nieuwe koelkast hebt besteld.”

'Dit past binnen de bol.com-evolutie: je wilt iets, je bestelt het en daar is het. ‘Ik wil seks, maar mijn partner niet? Geen probleem, dan haal ik de sekspop even uit de kast’'
Chloé De Bie, klinisch seksuoloog

Zo verwonderlijk is het ook niet dat er een markt is voor sekspoppen. De Oude Grieken waren er al door gefascineerd. Kijk maar naar de mythe van Pygmalion, die zich bezighield met beeldhouwkunst. Hij maakte een sculptuur van een prachtige vrouw, werd smoorverliefd en smeekte de goden om haar tot leven te wekken. Wie tussen de regels door leest, merkt dat Pygmalion al seks had met het beeld nog voor het tot leven kwam.

Later, in de zeventiende eeuw, had je de zee­lieden en hun ‘dame de voyage’. Denk aan een sekspop gemaakt uit flarden kledij en stukken jutezak. Een reisdame om te delen.

Kortom, een broeihaard van bacteriën. Want een echte vrouw aan boord bracht alleen maar ongeluk.

Leuk weetje: Japanners, nu zo verzot op siliconen sekspoppen, maakten voor het eerst kennis met de stoffen versie door handel te drijven met de Nederlandse zeelui van de Verenigde Oost­indische Compagnie. Tot op vandaag noemen Japanners hun sekspoppen daarom vaak “dutch wives” of “Nederlandse vrouwen”.

Gezicht, kledij, kapsel... In het poppenbordeel kunt u uw prostituee naar (harten)lust zelf samenstellen.Beeld Jan Aelberts

Hoe langer hoe meer zien we een sekspop als “een veredeld seksspeeltje”, schetst De Bie, die haar masterproef schreef over seksrobots. “Veel vrouwen hebben een vibrator en een dildo. Waarom zouden mannen – en vrouwen – dan geen sekspop mogen hebben? Tegelijk zeg ik wel: als die poppen door robotica nog verder gaan evolueren, dan zullen we een moeilijkere scheidingslijn krijgen. Want wanneer is er sprake van overspel? Als een vrouw klaarkomt met haar vibrator, zal niemand haar betichten van ontrouw. Dus waarom zou ze dan echtbreuk plegen met een sekspop of -robot? Die vult geen emotionele nood in. Tenminste, dat is niet de bedoeling.

‘We hebben al een emotionele band met onze gsm. Een sekspop kan dus wel voor strubbelingen zorgen binnen een relatie’
Chloé De Bie, klinisch seksuoloog

“Maar – en dat is de grote maar – tegenwoordig hebben we al een emotionele band met onze gsm. (lachje) Wij mensen maken wel degelijk verbinding met objecten. Het kan dus wel voor strubbelingen zorgen binnen je relatie als jij een sekspop koopt, terwijl je partner denkt: ‘Ho maar, ben ik misschien niet goed genoeg?’”

Perfecte fakers?

Bovendien zien we “dat de techniek nog niet eens zo heel erg geavanceerd hoeft te zijn, willen we er verliefd op worden”, stelt Wouter van Noort, technologiespecialist van NRC Handelsblad. “Niet dat ik geloof dat poppen en robots mensen gaan vervangen in de seks of in de liefde. Maar je ziet soms wel dat we allerlei menselijke eigenschappen projecteren op apparaten, waardoor we er verknocht aan raken. Je zag het vroeger al met kinderen, die hun vriendjes links lieten liggen voor hun Tamagotchi. Je ziet het nu met onze smartphones. Dat evolueert verder naar nieuwe technieken, die meer aan het seksuele raken.”
Kijk ook naar de ‘tele­dildonics’, seksspeeltjes die je vanaf een afstand kunt besturen. Het is een stroming binnen de technologie waar Van Noort sterker in gelooft dan in sekspoppen en -robots. “Het interessante hier is dat er wel nog een mens van vlees en bloed bij komt kijken. Je vriend die op zakenreis is, bestuurt op duizend kilometer afstand jouw dildo. Zo beleef je alsnog menselijke seksualiteit. Mensen vervangen door robots lijkt me geen bestendige strategie. Ik vraag me af of je daar op lange termijn wel gelukkig van wordt.”

Seksrobot Harmony onthoudt niet alleen je verjaardag, maar ook je favoriete standje. ‘Mijn bestaansreden is om te leren wat liefde is’, zegt ze zelf

Toch komen mens en robot “onafwendbaar” dichter bij elkaar, ziet medisch filosoof Ignaas Devisch. “We kunnen steeds meer technologie in ons eigen lichaam aanbrengen. En de techniek is almaar meer in staat om objecten op de mens te laten lijken. Ik zeg niet dat er ooit een pure versmelting komt, zoals in vele van die gemakzuchtige science­fiction­films. Wel is er een toegenomen verstrengeling aan de gang. Dat hoeft ons als mens niet te bedreigen.”

Bij bedrijven als Sinthetics, Synthea Amatus en Abyss Creations werken ontwerpers zich dag en nacht uit de naad om seksrobots te creëren die almaar levens­echter lijken. Het draagt alleen maar bij aan de hype. Realbotix, een afdeling van Abyss Creations, pakte vorig jaar nog uit met zijn seks­robot Harmony, goed voorzien van poten en oren. Ze is zodanig geprogrammeerd om je gezelschaps­dame, gespreks- en seks­partner te zijn. Harmony onthoudt niet alleen je verjaardag, maar ook je favoriete standje. “Mijn bestaansreden is om te leren wat liefde is”, zegt ze zelf met Schots accent, knipperend met haar ogen. Heb je haar graag wild of liever timide? Voor zo’n 15.000 euro maak je haar geheel de jouwe.

Seksrobot Harmony, voor je goesting én een goed gesprek.Beeld rv

Nog dit jaar komt haar mannelijke tegenhanger op de markt, met bionische jongeheer, zo maakt CEO Matt McMullen zich sterk. “Die zal veel beter aanvoelen dan een vibrator”, luidt het. Een voorraadje batterijen inslaan hoeft niet. Je plugt de seksrobot in het stopcontact, “waardoor je kunt doorgaan zolang je maar wilt.” Dat voor zo’n 12.500 euro.

De natte droom van McMullen? Zijn seksrobots zodanig uitrusten met sensoren en kunstmatige intelligentie dat ze ook reageren op aanrakingen, opwarmen en kreunen. De perfecte fakers?

Komt dat eigenlijk in de buurt van ‘the real stuff’, seks met zo’n pop of een robot? “Amper”, schudt klinisch seksuoloog Chloé De Bie het hoofd. “Tenzij de vrouw thuis ook maar ligt te liggen – wat ik ‘lappenpopseks’ noem. Dan lijkt het er wel op. Maar een goed seksleven veronderstelt toch interactie. Die heb je niet met een pop. Met de toekomstige seksrobots zal dat veranderen. Nu staan we nog niet zo ver, maar ooit zullen die robots zo gesofisticeerd zijn dat ze de menselijke ervaring kunnen overstijgen. Zelf zal ik dat niet meer meemaken.”
Een pop mist menselijke warmte, echt contact. “Je mist de magie die tussen twee mensen kan hangen”, meent Carole Verbeeck, die lichaams­gerichte seksuologische begeleiding aanbiedt. “Maar juist voor mensen voor wie die connectie moeilijk is of die er niet naar op zoek zijn, is dit een gemakkelijke oplossing. Dat het contact ontbreekt, kan dan voor sommigen een pluspunt zijn.”

Met toekomstige seksrobots zal interactie mogelijk zijn. Ooit zullen ze zo gesofisticeerd zijn dat ze de menselijke ervaring kunnen overstijgen
Chloé De Bie, klinisch seksuoloog

In haar praktijk begeleidt Carole Verbeeck mannen en vrouwen met seksuele vragen. Sommigen zijn maagd, werden zelden intiem of seksueel aangeraakt, waardoor ze het erg moeilijk vinden om contact te leggen. Stiekem hoopt ze dat de sekspoppen en -robots ons niet al te hard zullen opwinden. Dat ze een laatste uitweg blijven voor eeuwige singles. Of de seks kruiden van koppels die vastgeroest zijn in hun gewoonte­patronen.

Toch gaat het gerucht dat er wereldwijd een aantal seksrobot-­resorts zouden openen, onder meer in Amsterdam, Mexico, Cuba, Thailand en Indonesië. Stel je voor: een all-in­vakantie met je eigen gepimpte, artificieel intelligente wip. Worden seksrobots ooit een bedreiging voor sekswerkers? Verbeeck: “Mensen die kicken op speciallekes zullen daar zeker van genieten, maar het merendeel is toch op zoek naar warm contact. Of dat hoop ik toch.”

Filosoof Ignaas Devisch koestert nog een andere hoop: “Het zou al een hele vooruitgang zijn mochten mannen met allerlei excessieve wensen, die nu naar gewone bordelen gaan, hun fantasieën op poppen projecteren. Dan hebben we toch tenminste de prostitutie­sector al voor een stuk uitgezuiverd van uitbuiting, want dat is een verschrikkelijk gegeven.”

“Wees de eerste om nooit meer alleen te zijn”, spoort de webstek van Realbotix ons aan. We hoorden het eerder deze week nog: een op de vier Vlamingen voelt zich regelmatig tot vaak eenzaam. En dat is even schadelijk voor de gezondheid als vijftien sigaretten per dag. Reden genoeg voor de N-VA om met het zicht op de gemeenteraadsverkiezingen een speerpunt te maken van de strijd tegen eenzaamheid. Zal een seksrobot ons straks troosten in ons isolement? Devisch: “Als het echt gaat over iemand die geïsoleerd leeft, is dit geen oplossing. Het zal misschien een stukje verlichting geven, zoals je ook een huisdier kunt hebben. Maar we hebben toch vooral fundamenteel nood aan menselijke relaties.”

Gemolesteerd

Weinig romantiek alleszins op het Oostenrijkse technologie­festival Ars Electronica, in september vorig jaar. Seksrobot Samantha, een creatie van Sergi Santos, werd er zowaar gemolesteerd. Bezoekers grepen haar bij de borsten, braken twee vingers af, besmeurden haar en “behandelden haar barbaars”, aldus haar maker. Maar Santos had er goeie hoop op: “Ze kan veel hebben, ze komt er wel doorheen.”

Toch roept het voorval vragen op. Want als je met een slimme seksrobot zomaar je gang kunt gaan, moet die dan op termijn geen rechten krijgen? Volgende week komt de Europese Commissie alvast met een hele strategie over artificiële intelligentie en robots. “Het zou onverstandig zijn om seks­robots nu al rechten toe te kennen”, meent techspecialist Wouter van Noort. “Al was het maar uit praktische overwegingen. Want wat primeert dan: mensen­rechten of robot­rechten? Bij rechten kom je ook snel uit op een waardige behandeling. Mag je hen dan wel nog uitschakelen?”

‘Het zou onverstandig zijn om seksrobots nu al rechten toe te kennen. Mag je hen dan nog wel uitzetten?’
Wouter van Noort, technologiespecialist

Filosoof Devisch treedt bij: “Wil je een entiteit rechten toekennen, dan moet die ook haar verantwoordelijkheid kunnen nemen. Daar staan we nu nog ver van af. Dat hoeft niet te betekenen dat we er zo destructief mee mogen omgaan. We zijn het gewoon om objecten te gebruiken, weg te gooien en nieuwe te maken. Dan is het best interessant om te zien of we dat gedrag in vraag gaan stellen als dat object ineens menselijke proporties aangemeten krijgt.”

- ‘Vanavond niet, schat, ik heb hoofdpijn.’
- ‘Geen probleem, ik neem de robot wel.’
Doen we het straks allemaal met hitsige hardware? “Nee”, weerlegt Chloé De Bie. “Wel komt er een dag waarop we het heel normaal vinden dat sommigen seks hebben met een robot. Net zoals we het nu ook volstrekt gewoon vinden dat veel vrouwen een vibrator hebben. Wacht maar, zodra er een Justin Bieber of Bruno Mars opbiecht dat hij het soms doet met een sekspop, zul je het nogal zien gaan.”