Direct naar artikelinhoud
Klimaatopwarming

Hoe wetenschappers de klimaatopwarming willen tegengaan: de zon verduisteren

Hoe wetenschappers de klimaatopwarming willen tegengaan: de zon verduisteren
Beeld thinkstock

Het lijkt de mensheid maar niet te lukken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Onderzoekers komen dan maar met een radicaal idee: een machine om de zon als het ware te verduisteren.

De bedoeling is om met een mengsel van vloeibare deeltjes en gas een 'deken te leggen' op onze atmosfeer. Deze deeltjes reflecteren het zonlicht en zouden zo de temperatuur van de aarde snel kunnen doen zakken. Het mengsel moet worden verspreid met een Solar Radiation Management-machine (SRM).

De substantie die het meest is geschikt voor deze onderneming is zwavelgas. Bij vulkaanuitbarstingen komt vaak een grote hoeveelheid in de stratosfeer terecht, waardoor de temperatuur van de aarde met een graad kan dalen.

Er zal zeker een paar miljoen ton zwavelgas moeten worden verspreid om een verschil te kunnen maken

Er zal zeker een paar miljoen ton zwavelgas moeten worden verspreid om een verschil te kunnen maken. In tegenstelling tot CO2-uitstoot, waarbij de deeltjes eeuwen kunnen blijven hangen, wordt zwavelgas in enkele jaren tijd gefilterd. Daarom zullen de machines misschien wel continu aan moeten staan.

Gernot Wagner, de codirecteur van het Harvard Solar Geoengineering Research Program, vertelt op Earther.com dat vliegtuigen volgens hem de beste optie zijn om het gas te verspreiden. "Het meest prominente verspreidingsmechanisme zou bestaan uit nieuw ontworpen en nieuw gebouwde vliegtuigen", vertelt Wagner. "Ze moeten vooral een groot laadruim hebben, om minstens enkele tonnen zwavelgas de stratosfeer in te sturen."

Gevaren

Uiteraard zijn er ook gevaren gemoeid met het initiatief. Wie de machines onder controle heeft, heeft namelijk ook het lot van onze planeet in handen. Het is ook mogelijk dat het controlerende land na enkele jaren beslist om abrupt de stekker eruit te trekken. Dit kan ervoor zorgen dat de aarde na enkele jaren afkoelen plots snel en hevig opwarmt, met alle rampzalige gevolgen van dien.