Direct naar artikelinhoud
Politiek

Rutten wil quota voor vrouwen voor volgende regering, N-VA schiet idee af

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Als het van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten afhangt, dan bestaat de volgende federale regering voor de helft uit vrouwen. Dat heeft ze gezegd op VTM NIEUWS. Coalitiepartner en grootste partij N-VA lijkt niet al te happig op dat idee.

"Ik wil graag in de volgende regering, in 2019, dat er de helft mannen en de helft vrouwen zitten", zegt Rutten. "Ik denk dat alle partijen dat zouden moeten onderschrijven."

Gevraagd naar waarom ze dat voorstelt, reageert Rutten: "Dat is gewoon de weerspiegeling van de samenleving. Dat is een engagement dat iedereen moet nemen, wij doen het alvast." Ze verwees ook naar de regering van de Canadese premier Justin Trudeau, ook een liberaal, die evenveel mannen als vrouwen telt. "Het is zoals Trudeau, zegt: 'We leven in 2018, het is maar de normaalste zaak van de wereld.'"

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel laat via Twitter verstaan het idee niet zo genegen te zijn. "Wij onderschrijven het principe dat de meest bekwame persoon het mandaat moet krijgen", zegt Van Peel. "Daarbij mag geslacht, afkomst, beperking,… geen enkele rol spelen."

Twitter bericht wordt geladen...