Direct naar artikelinhoud
Buitenland

4G-verbinding met Christus: gigantisch Jezusbeeld in Polen blijkt uitgerust met zendmasten

Het 33 meter hoge Jezusbeeld in Swiebodzin.Beeld EPA

Het heeft een paar millennia geduurd, maar in het Poolse stadje Swiebodzin is eindelijk een rechtstreekse verbinding tot stand gekomen met Jezus Christus. Via 4G. Journalisten van de Poolse tabloid Fakt hebben ontdekt dat een torenhoog Christus-standbeeld in alle stilte is uitgerust met zendmasten. Volgens de internetprovider gaat het om een idee van de lokale parochiepriester.

De 33 meter tellende Jezus is de hoogste ter wereld, drie meter hoger nog dan zijn beroemdere evenknie bij Rio de Janeiro. De 33 meter symboliseren het veronderstelde aantal levensjaren van de Verlosser uit Nazareth.

In Swiebodzin wisten ze tot afgelopen weekeinde van niets, maar op drone-beelden is goed te zien dat achter de goudkleurige kroon een aantal antennes is geplaatst. Of de kerk geld verdient met de zendmasten, wilde men niet zeggen tegen Fakt. Haar rekeningnummer prijkt in elk geval op de homepage van het ‘Christus Koning’-beeld. "Het klinkt als gewoeker met het hoofd van Christus", zei een ontstelde inwoner tegen de krant.

De kolos met de gespreide armen, vlak over de grens met Duitsland gebouwd, werd in 2010 voltooid met hulp van donaties uit de lokale gemeenschap en van Polen over de hele wereld. Kosten: 1,2 miljoen euro. Rond de millenniumwisseling was Christus informeel tot ‘koning van Polen’ gekroond. Het beeld moest die status bezegelen. De burgemeester grapte dat het niet lang meer kon duren, of er zou in Swiebodzin een carnaval losbarsten naar het voorbeeld van de Copacabana.

Het gekroonde hoofd van het Jezusbeeld in Swiebodzin (toen nog in aanbouw, 1 december 2010).Beeld EPA

Het is niet de eerste keer dat de katholieke kerk in Polen ervan verdacht wordt geld te verdienen aan de zieleheil van haar leden. Een priester in het zuiden zag zijn kerk week op week leger worden, toen de parochianen ontdekt hadden dat hij een gloednieuwe Porsche Macan reed, onderwijl klagend over de precaire situatie van zijn kerk.

Prijsvergelijker per parochie

In 2016 ging een pasgetrouwd stel naar tv-zender TVN24 met geluidsopnamen van hun bruiloft. Daarop was te horen hoe de priester tien minuten voor hun gelofte een donatie vroeg van 165 euro. Tegen de dolverliefde Bartlomiej en Sylwia zei hij: "Ik kan niet iedereen gratis zegenen." Volgens de kerk was er met het bandje geknoeid. Het kwam de Poolse bisschoppen te staan op een standje van paus Franciscus, die in een besloten ontmoeting zou hebben gesproken van ‘barbarij’.

Op tal van plekken in Polen is een financiële donatie staande praktijk voor bijvoorbeeld een doopceremonie of begrafenis, oplopend tot soms honderden euro's. Een enkele keer beroept een priester zich op Lucas 10, vers 7 uit het nieuwe testament: "Want de arbeider is zijn loon waardig." Het verleidde een nieuwswebsite ertoe een handzame prijsvergelijker te maken, waarop te zien is wat de gemiddelde vraagprijs is per parochie.