Direct naar artikelinhoud
boeken

'De Sampler' is begin mei de opvolger van literair tijdschrift Das Magazin

Daniel van der Meer en Toine Donk, de bezielers van uitgeverij Das Mag.Beeld Karoly Effenberger

Het wekte nogal verbazing in de literaire wereld, de plotselinge stopzetting van het tijdschrift Das Magazin na 25 gesmaakte nummers. Maar de jonge succesvolle uitgeverij beloofde snel een opvolger. Die komt er eerstdaags aan, zij het niet langer in magazinevorm met een driemaandelijkse frequentie. De Sampler wordt een jaarlijkse bundeling van verhalen van beloftevolle auteurs. Het jaarboek – de eerste editie is liefst 243 pagina's dik – fungeert zo als kweekvijver voor aanstormend jong talent.

“Het gaat om auteurs die onder meer een schrijfzomerkamp volgden bij Das Mag en die bij hun eerste stappen in de letteren intensief verder werden begeleid”, zo bevestigt Barbara Geenen, de Vlaamse woordvoerder van Das Mag aan De Morgen. De verhalen zijn nu rijp voor publicatie in de Sampler, dat een gevarieerde momentopname wil bieden. Voor Das Mag is het wellicht een manier om nieuw talent aan zich te binden, voor het geval zij ooit een roman of verhalenbundel klaar hebben. Het eerste nummer bevat acht teksten, van Sarah Arnolds, Jacco Doppenberg, Pete Wu, Peter Buurman, Sofie Lakmaker, Carl Plaisier, Fenna Riethof en Rashif El Kaoui. Sommigen onder hen publiceerden al eerder in andere literaire magazines.

Plaisier en El Kaoui zijn de twee Vlaamse auteurs in Sampler. Kaoui studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, rapper, audiomaker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkt hij aan het project 'De Man is Lam', over man-zijn anno nu. In Sampler schreef hij het erotische verhaal 'Lonely Women Are Waiting for You'.

De Gentenaar Carl Plaisier studeerde af als scenarist aan het RITCS in Brussel en bracht in 2017 zijn eerste novelle Leek uit. Hij publiceert in de Sampler 'Winterpels'.

De Sampler – dat geen beginselverklaring of inleiding bevat – focust dus niet op bekende namen, wel op ontdekkingen. Het jaarboek wordt ook bewust laagdrempelig gehouden en zal slechts vijf euro kosten. De lancering van het project vindt begin mei plaats in Amsterdam en sluit aan bij de officiële finissage van Das Magazin.