Direct naar artikelinhoud

Reynders optimistisch over Belgische kansen om verkozen te worden in VN-Veiligheidsraad

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders samen met het Belgisch koningspaar en de VN secretaris-generaal Antonio Guterees in het VN-hoofdkwartier in New York.Beeld BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zich gisteren optimistisch uitgelaten over de Belgische kansen om verkozen te worden als niet-permanent lid in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering stemt op 8 juni over de zetel. 

Het was een drukke dag dinsdag voor koning Filip, koningin Mathilde en minister Reynders. De vorst begon de dag met een speech om de vergadering op hoog niveau over vredesopbouw en duurzame vrede te openen voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij was de eerste Belgische koning die het woord nam in de zaal van de Verenigde Naties. 

"Ik ben van nature optimistisch en ik denk dat we een uitstekende campagne hebben gevoerd", zei Reynders aan de pers. Gisteren verzekerde zijn Iraanse ambtgenoot Jaraf Zarif hem nog van zijn steun. Ook Albanië bevestigde om voor België te stemmen. "Het enige nadeel is dat de stemming geheim is", zei Reynders met een knipoog, ervan overtuigd dat het niet alleen bij beloftes blijft op het moment van de stemming.

"Pleitbezorger van multilateralisme"

De minister vindt het belangrijk dat België iedere tien à twaalf jaar aanwezig is in de Veiligheidsraad. Zo kan het zijn standpunt in de verf zetten en zijn diplomatieke expertise weldoordacht inzetten. Als België verkozen raakt op 8 juni zou het stichtende lid van de VN al voor de zesde keer zetelen in de raad.

Reynders zei aan zijn gesprekspartners dat België geen nationale agenda te verdedigen heeft in de Veiligheidsraad. Op een moment dat verschillende landen de bilaterale relaties lijken te privilegiëren ten dienste van hun eigen belangen, en dat permanente leden niet aarzelen om hun vetorecht te gebruiken, benadrukt hij dat België een belangrijke bijdrage kan leveren als pleitbezorger van multilateralisme.

De Belgische inspanningen om verkozen te raken in de Veiligheidsraad zijn hiermee niet ten einde. Er staan tot 8 juni nog verschillende bilaterale ontmoetingen gepland, of ontmoetingen binnen internationale organisaties. "Er is nog veel te doen tot de stemming", zei Reynders.