Direct naar artikelinhoud

Dader Toronto handelde mogelijk uit frustratie tegenover vrouwen

Een vrouw huilt tijdens een wake voor de slachtoffers in Toronto.Beeld AFP

Alek Minassian, de chauffeur van de bestelwagen die maandag tien voetgangers doodde en veertien andere verwondde tijdens een dolle rit door Toronto heeft dat mogelijk gedaan uit seksuele frustratie en een daaruit voortvloeiende rancune tegenover vrouwen. Dat blijkt uit de eerste elementen van het onderzoek.

"Het is juist om te zeggen dat de slachtoffers vooral vrouwen zijn", zei onderzoeker Graham Gibson op een persconferentie. Hun leeftijd varieert van midden in de twintig tot tachtig jaar. Een paar minuten voor hij begon aan zijn slachtpartij schreef hoofdverdachte Alek Minassian op Facebook "een mysterieuze boodschap", bevestigde Gibson.

Facebook wiste de account van de verdachte zodra zijn identiteit bekend werd gemaakt. Het sociaal netwerk zei aan nieuwsagentschap AFP dat het "nauw samenwerkt met de autoriteiten". Maar verschillende Canadese media slaagden er nog in een screenshot te nemen van een boodschap waarin Minassian zei dat "de rebellie van 'incel' begonnen is". 

Een meisje houdt een kaarsje vast tijdens een wake in Toronto.Beeld AFP

'Incel' is een afkorting van 'involuntary celibatarians' ofwel 'onvrijwillige celibatairen'. Deze mensen tonen een zekere minachting tegenover vrouwen, ingegeven door de overtuiging dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor hun falen om een seksuele relatie aan te knopen.

De politie van Toronto waarschuwde wel voor voorbarige conclusies. "We hebben nog geen bewijs dat effectief aantoont dat hij enkel vrouwen viseerde", zei Gibson. 

Minassian werd gisteren beschuldigd van tienvoudige moord.

Alek Minassian, een 25-jarige student uit het noorden van Toronto.Beeld Linkedin