Direct naar artikelinhoud
Opinie

De Kaaimantaks 'vereerlijkt' de belastingen. Die pluim mogen Crombez én Van Overtveldt op hun hoed steken

Anton Van Zantbeek.Beeld rv

Anton Van Zantbeek is vennoot bij het advocatenkantoor Rivus. Hij is professor aan de Faculty of Economics and Business KU Leuven/FHS en gastdocent aan de KU Leuven.

Het was vermakelijke radio gisteren in De ochtend op Radio 1. John Crombez (sp.a) haalde fors uit naar de meerderheid en naar Johan Van Overtveldt (N-VA) in het bijzonder. Hij had cijfers opgevraagd, waaruit bleek dat de Kaaimantaks slechts 5 miljoen euro oplevert, hoewel de opbrengst voor een half miljard in de begroting staat. 

Anticiperend op de uitleg van de minister stelde hij dat de minister de ene leugen met een nieuwe leugen zou bestrijden. De Kaaimantaks levert geen groot bedrag op, maar wel een groot bedrog!

De combinatie van nationale maatregelen en de zeer doorgedreven internationale gegevensuitwisseling zal leiden tot ongeziene belastingopbrengsten

Van Overtveldt pareerde de zware kritiek uiteraard. Hij had zelden zo veel onzin gehoord. Het aantal Kaaiman-structuren loopt terug. En dus zijn er allerhande onzichtbare terugverdieneffecten. Dat blijkt uit verklaringen van professionals op het terrein en uit het feit dat de belastingopbrengsten op peil blijven. 

Overigens, meldde de minister van Financiën terloops, de Kaaimantaks is een leerproces.

Mistig verhaal

Als toehoorder kun je enkel vaststellen dat men jongleert met miljoenen. De bedragen lopen uiteen van 5 over 50, 120, 260, 430 tot 460 miljoen euro. Maar hoeveel is het nu eigenlijk ? Wie heeft nu gelijk? Krijgen we een eerlijker fiscaliteit of niet?

Hoeveel de belasting oplevert, kan vandaag onmogelijk becijferd worden. De opbrengst van de Kaaimantaks wordt immers niet afzonderlijk aangegeven. Er is in de aangifte personenbelasting geen vakje 'Kaaimantaks'. Zo moeten de interesten en dividenden (en de uitkering) uit die structuren gewoon aangegeven worden in code 1444-11 “overige inkomsten zonder roerende voorheffing die belastbaar zijn tegen 30 procent” bij alle andere interesten en dividenden. 

Had men willen weten hoeveel de Kaaimantaks oplevert, dan moest in een code worden voorzien. Dan pas kan men meten en dus ook weten. De vaststelling is dat iedereen die een bedrag roept stevig uit zijn nek kletst. 

Nu zou Van Overtveldt de mist in de toekomst kunnen doen verdwijnen. Daarvoor moet hij gewoon een code aan de aangifte personenbelasting toevoegen. We hebben er al 885 in ons lottobelastingaangifteformulier, een paar codes meer gaan het verschil niet maken. 

Wellicht is een mistig verhaal evenwel politiek beter verkoopbaar. De code is er niet. 

Goedkope kritiek

Maar ook Crombez speelt een politiek spel. Hij levert genadeloze kritiek op de tandeloze Kaaimantaks. De achterpoortjes zijn ontelbaar en de regering is bewust te laks. 

Maar dat is wat goedkoop. Hij vergeet erbij te vertellen dat hij de architect van de Kaaimantaks is. Maar de verkiezing van mei 2014 heeft zijn plan doorkruist. Van Overtveldt heeft zijn initiatief en zijn tekst meteen door het parlement gejaagd, waardoor de Kaaimantaks er sedert 1 januari 2015 is.

De naakte vaststelling is dat offshorestructuren vandaag zwaar worden aangepakt. De Kaaimantaks is maar een van de vele wapens die in stelling worden gebracht

Los van alle politiek is er de naakte vaststelling dat offshorestructuren vandaag zwaar worden aangepakt. De Kaaimantaks is maar een van de vele wapens die in stelling worden gebracht. 

De combinatie van nationale maatregelen en de zeer doorgedreven internationale gegevensuitwisseling zal leiden tot ongeziene belastingopbrengsten. De frauduleuze structuren worden strafrechtelijk beteugeld, met daarbovenop een gepeperde fiscale factuur. 

Maar ook de bona fide structuren delen in de fiscale klappen. Voor die structuren lijkt de slinger zelfs wat doorgeslagen. Daar zal in de toekomst nog wat reparatiewerk nodig zijn. 

Maar de bottomline is dat de Kaaimantaks de belasting ‘vereerlijkt’. Die pluim mogen én Crombez én Van Overtveldt op hun hoed steken. Enkel is het gissen naar hoeveel eerlijker het allemaal is geworden. Maar ook dat is gemakkelijk te repareren. Nu nog willen.