Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump uit forse kritiek op "belachelijke" atoomdeal met Iran

Amerikaans president Donald Trump en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, gisteravond tijdens een staatsdiner in Washington.Beeld AP

Amerikaans president Donald Trump heeft opnieuw forse kritiek geuit op de nucleaire deal met Iran. Hij noemde het akkoord "krankzinnig" en "belachelijk" tijdens het bezoek van zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron, die juist wil voorkomen dat Trump zich terugtrekt uit het atoomakkoord met Teheran.

Iran beloofde in 2015 na onderhandelingen met wereldmachten het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. Trump heeft veel kritiek op de overeenkomst, bijvoorbeeld omdat er geen afspraken zijn gemaakt over het Iraanse raketprogramma of de Iraanse bemoeienis met conflicten in landen als Jemen en Syrië.

De Amerikaanse president waarschuwde Teheran ook voor de gevolgen als het land besluit het nucleaire programma te hervatten. "Dan zullen ze grotere problemen hebben dan ooit tevoren", kondigde hij aan. Trump gaf aan "inhoudelijke gesprekken" met Macron te hebben gevoerd over het atoomakkoord. "We kijken ernaar uit om iets te doen", aldus de president.

Nieuwe deal

Macron zei dan weer met Trump te hebben gesproken over de mogelijkheid om een "nieuwe deal" te sluiten met Iran. De Franse president wil afspraken maken over het Iraanse raketprogramma, de activiteiten van Teheran in de regio en het Iraanse nucleaire programma op de lange termijn. "Het gaat niet om het ontmantelen van iets, maar om het opbouwen van iets nieuws dat tegemoet komt aan al onze zorgen", benadrukte hij.

In de achtergrond speelt mee dat de Verenigde Staten willen dat Noord-Korea de eigen nucleaire activiteiten staakt. Trump verwacht later dit jaar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten. De Amerikaanse president zei gisteren dat Kim zich tot dusver "erg eervol" lijkt te gedragen.

Trump stelde ook alleen genoegen te nemen met de volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea. "Het zou erg gemakkelijk voor me zijn om een eenvoudige deal te sluiten en de overwinning uit te roepen, maar dat wil ik niet. Ik wil dat ze hun kernraketten wegdoen."