Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

“Je leert streetart én nieuwe wijken kennen”

Oostende pakt uit met de derde editie van streetartfestival The Crystal Ship, het openluchtfestival dat het kruim van de internationale street artists een platform – lees: gevel – geeft.

Een werk van Strook - een portret gemaakt uit houten latten.Beeld Ian Cox

Begin april werden de nieuwe werken aan het publiek voorgesteld. Vandaag kan je je nog steeds laten verbazen door de prachtige ‘openluchtschilderijen’ en kunstzinnige, kleinere stadsingrepen. Als mede-organisator van The Crystal Ship zit Toerisme Oostende vzw al van de eerste editie in het verhaal. Op de gevel van ‘hun’ gebouw aan het Monacoplein vind je een werk van Strook (uit de tweede editie): een portret gemaakt uit houten latten. “Bijzonder krachtig”, vindt Pieter Hens, marketing- en communicatiemanager bij Toerisme Oostende vzw. “Voor dit werk hebben we een stukje van de lichtinval in ons bureau opgeofferd”, zegt hij. “Maar we hadden het er voor over. Ik vind dit prachtige streetart, origineel en eigenzinnig. Het wijkt af van wat mensen doorgaans onder streetart verstaan en geeft het gebouw extra cachet.”

Dubbel ontdekkingsfestival

“Ik vind het werk van Strook verder bijzonder omdat het naar de zee kijkt, wat de link met Oostende nog duidelijker in de verf zet. Dat het festival leeft, merken we aan de stadsplannetjes die de deur uit gaan. Van alle plannetjes die toeristen willen, is dat van The Crystal Ship het meest gevraagde. Eigenlijk is het festival voor ons het hele jaar belangrijk. Het is een vaste kunstententoonstelling met de stad als locatie, een belevingsfestival dat mensen de stad of delen ervan laat ontdekken die ze voorheen niet kenden. In die zin is The Crystal Ship een dubbel ontdekkingsfestival: mensen leren streetart kennen én nieuwe wijken”, aldus Pieter Hens.

Oude liefde roest niet

“Wat ik bijvoorbeeld een erg sterk werk vind, is dat van Ben Slow op de zijgevel van het Ostend Hotel”, zegt Pieter Hens. “Een portret van een koppel dat al 53 jaar getrouwd is. Gewoon prachtig. Dat het om de ouders gaat van een collega, maakt het nog net iets specialer. Leuk zijn de interventies van iemand als Jaune doorheen de stad. Je ziet dan echt mensen op zoek gaan naar alle plekken waar hij iets gedaan heeft, wat voor een aparte dynamiek zorgt. The Crystal Ship wordt door de Oostendenaren hartelijk aan de borst gedrukt: elk jaar krijgen we meer dan honderd aanvragen waarin mensen aangeven een gevel vrij te hebben voor een kunstwerk. Ik vind dat mooi. Er heerst een open, kunstzinnige sfeer. De kunstenaars werken dat zelf in de hand: toen Sebas Velasco hier vorig jaar zijn vriend Pastel portretteerde, stak hij hem in een truitje van KV Oostende, wat op veel enthousiasme kon rekenen van de Oostendse voetballiefhebber. Er is een nauwe betrokkenheid.”

Portret koppel Drouaerd op gevel van hotelBeeld The Crystal Ship

The Crystal Ship, te zien in Oostende. 
thecrystalship.org

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel