Prins Laurent verkoopt ecohuizen omdat hij niet meer uit de kosten geraakt

© rr

Het gaat van kwaad naar erger met prins Laurent. Nadat hij onlangs te horen kreeg dat hij een deel van zijn dotatie verliest, moet hij nu ook drie panden in de Aarlenstraat in Brussel verkopen. Dat betekent meteen ook het einde van zijn eco-project, gebouwen die maar voor 1 euro energie per vierkante meter per jaar verbruiken.

tg

Nadat de vzw ’t Kint door afgevaardigde bestuurder Etienne Vrebos werd opgedoekt omdat de geldkranen werden dichtgedraaid, stortte de broer van koning Filip zich een tiental jaar geleden op de vastgoedmarkt. De NV Cerbux Invest en Rec Arlon 67, twee nieuwe vennootschappen, vestigden zich in de dure Europese wijk in Brussel waar twee panden werden gekocht.

In die gebouwen werd een ‘Renewable Energy House’ ingericht, waar alles op hernieuwbare energie draait. In 2007 gaf toenmalig minister van Leefmilieu Bruno Tobback (SP.A) de vastgoedvennootschap Cerbux Invest, dat achter het ecohuis zat, zelfs een ‘facultatieve toelage’ van 50.000 euro voor het milieuvriendelijke project.

“Het was iets unieks en kreeg bezoekers uit de hele wereld”, zegt Vrebos die zich een vriend vertrouwenspersoon van de prins mag noemen.

European Renewable Energy Council (EREC), een internationale organisatie zonder winstoogmerk, tekende een huurcontract van 27 jaar om de twee panden van de prins te huren. Omdat ze meer plaats nodig hadden, kocht de vzw een jaar later nog een derde, aanpalend gebouw. De drie gebouwen werden aan de gangbare huurtarieven verhuurd.

“Maar toen eiste EREC plots dat de huurprijs met de helft werd verlaagd. Toen we dat weigerden, werd de huurovereenkomst van 27 jaar gewoon stopgezet. Daar loopt nog altijd een rechtzaak over wegens eenzijdige verbreking van dat contract”, zegt Etienne Vrebos.

© Belga

Cerbux staat op de rand van het faillissement, schreven de kranten van Sudpresse vorig jaar. Vrebos ontkent dat er zware schulden zijn.

“Laat ons zeggen, met de huurinkomsten van de drie panden kunnen de leningen niet meer worden afgelost. Vier maanden geleden is daarom besloten tot een verkoop”, zegt Etienne Davignon, de raadgever van prins Laurent.

Drie drie panden in de Aarlenstraat 63, 65 en 67 staan dus te koop. Er wordt momenteel onderhandeld met enkele kandidaten. Maar een beslissing is nog niet gevallen.

De prins en zijn vrouw prinses Claire, die ook bestuurder was, moeten ondertussen op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen