Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Staan we straks rechtop in het vliegtuig?

Staan we straks rechtop in het vliegtuig?
Beeld rv/avioninteriors

Vond u nu al dat vliegtuigen soms oncomfortabel zijn? Dan zal u dit geen prettig vooruitzicht vinden. Als de Italiaanse zetelfabrikant Avioninteriors zijn zin krijgt, vliegen we binnenkort rechtopstaand naar de zon.

De fabrikant stelde de Skyrider 2.0, die ze minzaam de roepnaam 'zadelstoelen' gaven, voor op de beurs Aircraft Interiors Expo in Hamburg. Passagiers zullen er eerder in staan dan zitten. Het bedrijf vergelijkt de zitpositie met die van een ruiter, en argumenteert dat cowboys urenlang in het zadel kunnen blijven zitten – waarom zouden vliegtuigpassagiers dat dan niet kunnen?

De stoelen moeten ervoor zorgen dat er binnenkort nog meer passagiers op een vlucht kunnen. Het ontwerp zou luchtvaartmaatschappijen immers toelaten 20 procent meer zetels in een toestel te installeren. Bovendien wegen de zadelstoelen slechts de helft van de huidige stoelen. 

Twitter bericht wordt geladen...

Een gelijkaardig ontwerp van dezelfde fabrikant werd in 2010 afgekeurd door de Amerikaanse overheid. Nu was er echter veel belangstelling van vliegmaatschappijen. De Russische lowcostmaatschappij Podeba wil graag de eerste zijn die passagiers vervoert in de Skyrider 2.0-stoelen. Zo gauw de stoelen officieel worden goedgekeurd, zal Podeba ze kopen.

De kans dat u snel in een zadelstoel zult moeten plaatsnemen, is klein. Podeba vliegt voornamelijk binnen Rusland, al vliegt de maatschappij ook naar enkele Europese luchthavens. De vraag is bovendien hoe snel andere maatschappijen zullen volgen. Volgens de fabrikant is de zadelzetel immers "de heilige graal voor lagekostmaatschappijen".