Direct naar artikelinhoud
anderlecht

Vier arrestaties bij politieactie in Anderlechtse probleemwijk Peterbos

De politie leidt een van de gearresteerden weg.Beeld Mark Baert

Bij de grootscheepse controleactie in de Peterboswijk in Anderlecht zijn woensdag vier personen opgepakt. Dat meldt de lokale politie Brussel Zuid. Drie personen werden bestuurlijk aangehouden en één gerechtelijk, omdat hij een aanzienlijke hoeveelheid drugs bij had.

De Anderlechtse buurt Peterbos kwam onlangs herhaaldelijk in het nieuws door verschillende incidenten. Zo werden agenten bekogeld met stenen, werden drie MIVB-controleurs en ook een cameraploeg van de VRT aangevallen.

De politie van de zone Brussel Zuid hield vandaag een politieactie in de wijk, al ging het volgens hen om een normale politieactie die ze wel vaker in de buurt houden. "We controleren de identiteit van de mensen in het kader van de lopende onderzoeken." 

Auto's die de wijk inrijden, worden gecontroleerd, net als de ingangen van de appartementsblokken. Daarbij zijn dus vier mensen opgepakt. Geen van de vier gearresteerden wordt echter in verband gebracht met de incidenten van de voorbije weken waarbij agenten bekogeld werden, een ploeg controleurs van de MIVB werd aangevallen en een cameraploeg van de VRT bekogeld werd.

Lees ook - Jambon over stenengooiende jongeren: "Signaal dat we goed bezig zijn." (+)

Poging doodslag

Het Brusselse parket opende sinds eind december al een tiental opsporingsonderzoeken voor poging doodslag op agenten naar aanleiding van de incidenten waarbij agenten bekogeld werden. In die onderzoeken werd al één verdachte onder aanhoudingsbevel geplaatst maar nadien vrijgelaten door de raadkamer.

Zondagavond werden drie controleurs van de MIVB aangevallen door een groep jongeren. De controleurs kregen daarbij klappen en hun tablet werd gestolen. Maandag werd ook een cameraploeg van de VRT het doelwit van jongeren die stenen gooiden.

Sinds januari heeft het Brusselse parket een specifieke aanpak voor de wijk. Voor elk incident moet het parket meteen verwittigd worden en moet het proces-verbaal binnen de 24 uur overgemaakt worden. Al die processen-verbaal worden gecentraliseerd bij éénzelfde magistraat.