Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Megabod van 20,5 miljard euro voor nieuwe WK-toer­nooi­en

FIFA-voorzitter Gianni Infantino.Beeld Anp

De onthulling van een astronomisch, mysterieus bod van 20,5 miljard euro op een deel van het voetbal veroorzaakt onrust en opwinding in de top van de sport. Het geld is bestemd voor de invoering van een nieuw, mondiaal toernooi met 24 topclubs en een speciaal landentoernooi.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino voert drukke gesprekken met onder meer continentale bestuurders en clubs om het bod uit het Midden-Oosten en Japan te bespreken. Hij heeft volgens The New York Times voor een dezer dagen een extra vergadering uitgeschreven. Alleen al het feit dat de Zwitser blijkbaar serieus praat over de bieding, die serieuze gevolgen kan hebben voor de organisatie van het voetbal, leidt tot kritiek. In de afgelopen weken is al veelvuldig overleg gepleegd op allerlei fronten, omdat de bieders, onder meer uit Japan, een snel antwoord vragen.

Infantino’s voorganger Sepp Blatter, door alle corruptieschandalen van een paar jaar geleden verdwenen uit de top van het voetbal, werpt zich op tot criticus. Hij schrijft op Twitter: "25 miljard voor een stuk van de grote taart? Dat is fout! Je kunt het voetbal niet in de uitverkoop zetten. Voetbal, de populairste sport ter wereld, behoort toe aan het volk."

Blatter werpt zich steeds meer op als criticus van het huidige beleid. Zo is hij voorstander van het houden van het WK van 2026 in Marokko, terwijl de FIFA meer geneigd is een andere organisator te zoeken.

Twitter bericht wordt geladen...

Extra mondiaal toernooi

The New York Times heeft de jongste weken meermaals gepubliceerd over het bod, dat een bedrag van 25 miljard dollar behelst, ongeveer 20,5 miljard euro, voor een periode van twaalf jaar. Het gaat om een eens in de vier jaar te houden clubtoernooi met 24 deelnemers, waarvan de helft uit Europa, het WK voor clubs. Daarbij is sprake van een extra mondiaal toernooi voor landenteams. Het landentoernooi is een soort equivalent van de opzet van de nieuwe Nations League in Europa. Die gaat na het WK van start, onder meer met een groep bestaande uit de landenteams van België, Zwitserland en IJsland.

Kritiek

Bij het accepteren van het bod geeft de FIFA de organisatie van het voetbal min of meer uit handen, is de kritiek. Nu is het nog zo dat de FIFA de toernooivorm bepaalt en de opbrengsten van de kaartverkoop, mediarechten en merchandising incasseert. Het WK is de belangrijkste inkomstenbron voor de wereldbond. Bij het nieuwe toernooi bepalen de bieders in feite de opzet.

Een FIFA-bron rond de onderhandelingen reageert op de kritiek: "Er zijn de jongste weken veelbelovende gesprekken met de confederaties, bonden en clubs gevoerd. We hebben veel positieve feedback gekregen en we zullen de komende weken voortgaan met het proces van onderhandelen. Dit is een goede gelegenheid om te discussiëren over voorstellen die ten goede komen aan het voetbal en zijn groei."

"Het is daarbij belangrijk te benadrukken dat het aantal wedstrijden beduidend zal dalen. In het geval van de Wereldbeker voor clubs van 48 naar 31, als je het over vier jaar bekijkt." Nu is het WK voor clubs er elk jaar, met de continentale kampioenen en de organisator als deelnemers, waarbij de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika pas in de halve finale instromen. Het gaat daarbij om twaalf duels per toernooi, 48 dus in vier seizoenen. In de nieuwe opzet is er één toernooi in de vier jaar, met acht groepen van drie. De acht winnaars gaan naar de kwartfinales. Zo ontstaat een totaal van 31 wedstrijden. Het aantal wedstrijddagen zal volgens de bron afnemen van 60 naar 18.

Dit is een goede gelegenheid om te discussiëren over voorstellen die ten goede komen aan het voetbal en zijn groei
Een bron binnen de FIFA

Ook het landentoernooi zal geen extra dagen vragen. Het moet passen bij de data voor oefenwedstrijden, waarvan de meeste zullen verdwijnen. Ook de Confederations Cup, het oefentoernooi een jaar voor het WK, wordt in de beoogde opzet geschrapt.