Direct naar artikelinhoud

Spontane staking uitgebroken in minstens 79 Lidl-winkels

In de vestiging in Sint-Pieters (Brugge) staan klanten voor een gesloten deur.Beeld Jan Van Maele

Bij warenhuisketen Lidl zijn op verschillende plaatsen in het land winkels aan het sluiten wegens een staking. Dat melden de vakbonden. Het personeel is teleurgesteld dat sociaal overleg is afgesprongen. Vakbond LBC sprak aanvankelijk van stakingen in de helft van de zowat 300 winkels, de directie houdt het op 79 gesloten winkels. Vooral Limburg is getroffen.

Volgens de bonden heeft het personeel onder meer spontaan het werk neergelegd in de hele kustregio, Hasselt, Brugge, Genk, Luik en andere plaatsen. Er heerst al een tijd ongenoegen over de gestegen werkdruk bij de warenhuisketen. De vakbonden zeggen dat de directie niet met vertrouwenwekkende voorstellen op de proppen kwam. "Het was een herkauwing van maatregelen van vorig jaar, die niet hebben geholpen", zegt Johan Lippens van LBC.

Eerdere onderhandelingen tussen vakbonden en directie leverden niets op. De vakbonden namen het niet dat een werknemer in het filiaal in Oostkamp werd ontslagen omdat die de hoge werkdruk niet aankon. "Op die manier zorg je voor een schrikbewind", klonk het toen bij LBC-NVK.

Spontane staking uitgebroken in minstens 79 Lidl-winkels
Beeld Jan Van Maele

Vliegende ploeg

De directie spreekt tegen dat ze niet met goede voorstellen kwam. "Het waren wel degelijk nieuwe voorstellen", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Lidl wil onder meer de "vliegende ploeg" uitbreiden. Die ploeg springt bij op momenten van onderbezetting in de filialen. Ook voor extra taken zoals een herinrichting van een rayon of het aankleden van een filiaal in een bepaald thema, wil Lidl in extra werkuren voorzien.

Hoe het verder moet, is niet duidelijk. De bonden verwachten dat de stakingsgolf nog zal uitbreiden. "We willen wel verder praten, maar niet als het is om ontastbare ideeën te lanceren", zegt Thomas Vanbiervliet van ACLVB. LBC-man Lippens oppert dat een sociaal bemiddelaar misschien kan helpen.

Lidl zelf wil op 15 mei opnieuw aan tafel gaan om openstaande vragen te bespreken.