Direct naar artikelinhoud
Media

'Bahamontes' nu ook met bewegende rennersbenen dankzij nieuwe app

'Bahamontes' nu ook met bewegende rennersbenen dankzij nieuwe app
Beeld RV

Ook voor een wielertijdschrift dat nostalgie ademt, blijft de tijd niet stil staan. Daarom is er nu de Bahamontes-app die bewegend beeld toevoegt aan de papieren wielerverhalen.

In het recentste nummer, dat vanaf deze week bij de krantenboer ligt, richt Bahamontes de spot op de Giro d'Italia en alle Italiaanse koerscultuur die daar mee samenhangt. Op het menu staan onder andere een artikel over de Gazetto Dello Sport en hoe die de voorjaarsklassieker Milaan-San-Remo verslaat en een reportage waarvoor een Bahamontes-journalist zich naar de top van de Etna hijst. Voor wie daar niet genoeg mee heeft, is er deze keer nog een dessertje. Via de gloednieuwe Bahamontes-app kun je bijvoorbeeld de eindsprint van de recentste editie van Milaan-San-Remo herbekijken of krijg je te zien hoe de auto's zich op de flanken van de Siciliaanse vulkaan naar boven slingeren. 

"Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik tijdens het lezen van een boek of een magazine, het internet opga om daar meer informatie op te zoeken", vertelt Jelle Vermeersch, die samen met Jonas Heyerick aan de wieg stond van het wielerblad. "Een gevoel dat waarschijnlijk ook veel Bahamontes-lezers zullen herkennen." Want wie een artikel leest over een heroïsche editie van één of andere koers wil daar ook wel een videootje van zien. Net zoals bij een portret van een renner uit lang vervlogen tijden wat archiefbeeld een leuk extraatje is.

'Wie een artikel leest over een heroïsche editie van één of andere koers wil daar ook wel een videootje van zien'
Jelle Vermeersch, hoofdredacteur 'Bahamontes'

Pioniersrol

Vermeersch:  "We waren al langer op zoek naar een manier om op een makkelijke manier dat soort materiaal aan onze lezers te laten zien. Niet alleen omdat koers een heel visuele sport is, maar ook omdat we met Bahamontes een pioniersrol op willen nemen. Alleen had het op technisch vlak nogal wat voeten in de aarde om dat geregeld te krijgen. Gelukkig zijn we op een bepaald moment Quentin d’Haeye, Jan Keersmaekers en Marijn Goossens van The Wizard tegengekomen." 

In het Giro-nummer kunnen lezers met hun smartphone niet alleen de aankomst van Milaan-San-Remo en een filmpje van op de Etna bekijken. Ook een radiodocumentaire over ex-renner Eddy Schepers en een clip bij een gedicht van Pieter Verstraeten (zie onderaan dit artikel) behoren tot het aanbod. Het via de app inscannen van de pagina's in kwestie volstaat om dat extra materiaal te zien te krijgen. 

'We maken die extra's nu als een soort hobby, een beetje zoals we destijds met het magazine begonnen zijn'
Jelle Vermeersch, hoofdredacteur 'Bahamontes'

En als het van Vermeersch afhangt, is dat nog maar het begin. "Nu hebben we nog gewerkt met redelijk basic beeldmateriaal, maar onze app kan ook zaken aan die technisch veel complexer zijn. Wanneer pakweg Eddy Merckx het in een interview over één van zijn trofeeën heeft, kan je die trofee in 3D in je living te projecteren zodat je er eens rond kan lopen om het ding van alle kanten te bestuderen. Ook 360°-beelden vanop een bepaalde berghelling of superslomobeelden van de aankomst van bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen behoren tot de mogelijkheden." 

Alleen kosten die dingen handenvol geld en daar klemt het schoentje voorlopig nog. "Nu maken we die extra's nog als een soort hobby", vertelt Vermeersch. "Een beetje zoals we destijds met het magazine begonnen zijn. Maar het is wel de bedoeling om er extra budget voor los te weken."

Dat budget moet dan van bij de adverteerders komen. Want ook die kunnen dankzij de app hun advertenties op leuken. "Een fietsfabrikant die een nieuw model in de kijker wil zetten, kan perfect een advertentie ontwikkelen waarbij je die nieuwe fiets een rondje ziet rijden op de cover van het blad. De mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt." 

De Bahamontes-app is te downloaden via de Google Play-store en de App-store van Apple