Direct naar artikelinhoud
Schandaal

Minister-president regio Madrid stapt op na winkeldiefstal

Madrileens minister-president Cristina Cifuentes kondigt haar ontslag aan in een persconferentie.Beeld EPA

Cristina Cifuentes, de conservatieve minister-president van de regio Madrid, heeft woensdag ontslag genomen. De regionale regeringsleider was in opspraak gekomen wegens zeven jaar oude beelden van een winkeldiefstal. Cifuentes werd geprofileerd als vernieuwer in de Partido Popular die geplaagd wordt door corruptieschandalen.

De 54-jarige Cifuentes ligt al enig tijd onder vuur. Haar positie was de voorbije weken al verzwakt, na berichten over een vervalst universiteitsdiploma. Daarna doken ook bewakingsbeelden op van de diefstal van antirimpelcrème, ter waarde van 40 euro, uit een supermarkt in 2011. Ze geeft toe dat de beelden authentiek zijn, maar verklaart dat de diefstal "onvrijwillig" gebeurde.

"Al mijn daden, heel mijn leven wordt in vraag gesteld", zegt Cifuentes, die beweert het slachtoffer te zijn van een "lynchpartij". Ze zegt dat ze nu een stap terugzet "om te voorkomen dat links zou regeren in Madrid". De linkse oppositie had een motie van wantrouwen ingediend tegen Cifuentes. Omdat de centrumrechtse partij Ciudadanos haar steun aan de regeringsleider had opgezegd, had het initiatief van de oppositie ook een grote kans op slagen.

Cifuentes, die deel uitmaakt van de Partido Popular (PP) van de Spaanse premier Mariano Rajoy, stond al drie jaar aan het hoofd van de Madrileense regering. Ze werd binnen de partij, die achtervolgd wordt door corruptieschandalen, naar voren geschoven als een van de personen die de vernieuwing moest belichamen.

Cristina Cifuentes trekt de deur achter zich dicht.Beeld REUTERS