Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Planten reageren anders op koolstofdioxide dan gedacht: "We hebben veel meer groen nodig"

Planten reageren anders op koolstofdioxide dan gedacht: "We hebben veel meer groen nodig"
Beeld ThinkStock

Een overgroot deel van de planten slorpt misschien wel veel minder CO2-gassen op dan gedacht. Eerder onderzoek toonde aan dat sommige plantensoorten beter dan andere groeien op plaatsen met meer CO2-uitstoot. Een nieuwe studie oppert nu dat dit fenomeen na 12 jaar helemaal omkeert. 

Wetenschappers aan het Cedar Creek Ecosystem Science Reserve in Minnesota hebben 20 jaar lang getest wat het effect van CO2 is op plantengroei. Ze onderzochten het effect op twee grote plantengroepen (C3 en C4), door het CO2 niveau op te trekken. Planten uit C4 maken efficiënter gebruik van CO2 in de lucht en hebben er daarom ook minder nood aan. C3-planten langs de andere kant nemen gretig CO2 op en groeien dus veel sneller. Het onderzoek wijst nu uit dat dit fenomeen na 12 jaar helemaal omkeert.

De eerste twaalf jaar deden beide groepen perfect wat er van hen verwacht werd: C3 groeide 20 procent sterker en C4 negeerde de nieuwe omgeving. Maar tijdens de laatste acht jaar veranderde de situatie drastisch. De groep C3 maakte gemiddeld 2 procent minder plantmateriaal aan wanneer ze extra CO2 kreeg, terwijl C4 plots 24 procent meer groeide. “Voor mij wil dit zeggen dat we veel meer en vooral jonge planten nodig hebben, om CO2 uit de lucht te halen”, vertelt plantkundige Koen Es. “Maar we moeten er zeker niet op rekenen dat de planten het allemaal wel zullen doen. We moeten er vooral zelf voor zorgen dat we minder CO2 uitstoten.”

'We moeten er zeker niet op rekenen dat de planten het allemaal wel zullen doen'
Koen Es, plantkundige bij het Agentschap Plantentuin Meise

Waarschuwing

Als deze wisseltruc ook op andere plaatsen in de wereld wordt vastgesteld, dan kan een overgroot deel van de planten misschien wel veel minder CO2-gassen opslorpen dan eerder gedacht. Nu maakten planten ongeveer een derde van de CO2 die de mensheid uitstoot schoon, dus dat kan rampzalige gevolgen hebben. "Er zijn al veel onderzoeken gedaan om de mensen wakker te schudden, maar ik vrees dat ook dit niet genoeg zal zijn. Waarschuwingen en studies alleen werken niet”, besluit Es.