Direct naar artikelinhoud
Politiek

Abou Jahjah dient klacht in tegen Anke Van dermeersch die "de Islam een hak wil zetten"

Anke Van dermeersch staat met haar voeten op een koran op de cover van haar boek.Beeld Uitgeverij Egmont

Dyab Abou Jahjah en Meryem Kaçar, die begin februari de nieuwe partij Be.One oprichtten, dienen donderdag een klacht in tegen het nieuwe boek van Vlaams Belang-senatrice en Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch. Volgens Abou Jahjah schoffeert het boek een hele gemeenschap en worden de anti-racisme- en anti-discriminatiewetten op verschillende punten overtreden.

Het is duidelijk dat de cover van het boek A.N.K.E. #PolitiekIncorrect in het verkeerde keelgat is geschoten. Daarop staan de benen van de politica, inclusief schoenen met hoge hak, afgebeeld. Een voet steunt op de koran, wat moet uitbeelden dat Anke Van dermeersch "de islam een hak zet", aldus de uitnodiging voor de boekvoorstelling die volgende week plaatsvindt.

Dat beeld schoffeert de hele moslimgemeenschap, zegt Dyab Abou Jahjah aan persagentschap Belga. "De koran is een heilig boek, dat plaatst men niet onder een schoen. Daarom dienen ikzelf als niet-gelovige moslim en Meryem Kaçar als gelovige moslim een klacht met burgerlijke partijstelling in". De cover is volgens hem een "gratuite belediging" en een provocatie. Voorts worden volgens hem de wet rond discriminatie en racisme overschreden. "Er wordt immers niets gezegd over het geloof, maar de gelovigen worden beledigd", luidt het nog. Abou Jahjah wijst er ook op dat Van dermeersch zelf en haar partij in het algemeen al jaren de moslimgemeenschap schofferen en aanzetten tot haat.

Daarnaast is het ook provocerend en beledigend voor één gemeenschap, wat gevaarlijk kan zijn, meent hij. "Wij proberen op een constructieve manier aan politiek te doen en elkaar dichter bij elkaar te brengen. We willen een kritisch debat opstarten", aldus het Be.One-kopstuk. "Maar dit wordt op een ongezonde manier op de helling gezet door dit boek."

'Dit boek kan de aandacht trekken van extremisten in het buitenland'
Dyab Abou Jahjah, Be.One

Abou Jahjah waarschuwt dat het boek "de aandacht kan trekken van extremisten in het buitenland, met het gevaar dat zij hier jongeren komen radicaliseren en rekruteren". Het is volgens hem een unicum in de wereld dat dergelijk boek wordt gepubliceerd door een bekend figuur en politica. Elders worden dergelijke boeken door zonderlingen geschreven, voegt hij er nog aan toe.