Direct naar artikelinhoud
Criminaliteit

Crimineel geld in de laadbak: antiwitwascel ziet Chinese fraudekanalen toenemen

De Chinese politie onderschepte dinsdag 1,3 ton cocaïne die was ingevoerd vanuit Zuid-Amerika. Criminele organisaties opereren steeds meer vanuit Azië.Beeld REUTERS

De antiwitwascel zag vorig jaar een stijging met 14 procent van het aantal meldingen van mogelijke fraude. Uit haar jaarverslag blijkt ook dat de spitsvondigheid waarmee criminele fondsen worden verhandeld, toeneemt. Met dank aan de Chinezen.

Het voorbije jaar kreeg de antiwitwascel 31.080 meldingen, 14 procent meer dan in 2016 en zelfs 10.000 meer dan in 2012. Dat staat in het jaarverslag van de antiwitwascel, officieel de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Veruit de meeste witwasmeldingen kwamen van de banken, die met 11.533 meldingen over verdachte stortingen en overschrijvingen 37 procent meer aangiftes deden bij de antiwitwascel.

Al die meldingen kon de antiwitwascel bundelen in 10.646 nieuwe dossiers, ook een absoluut record. Zo kon de cel vorig jaar 1.192 nieuwe dossiers doorspelen aan het gerecht en nog eens 2.093 meldingen doen om lopende dossiers te verrijken. De witwasmeldingen die zo tot bij het gerecht zijn geraakt, waren samen goed voor ruim 1,415 miljard euro.

Er is opvallend veel smeergeld en verduisterd geld opgespoord: meer dan 382 miljoen euro. De antiwitwascel zegt dat het gaat om buitenlandse politici en hun familieleden uit corrupte landen die hier enorme bedragen laten storten op bankrekeningen.

Geldtransport

In de strijd tegen de georganiseerde misdaad kon de antiwitwascel bijna dubbel zoveel misdaadgeld opsporen: 112 miljoen euro. De cel kon ook meer dossiers over geld uit de drugshandel doorspelen aan het gerecht (130 tegenover 76 dossiers in 2016). Die gingen over 38 miljoen euro, bijna drie keer meer dan een jaar eerder. 

De witwasmeldingen die tot bij het gerecht zijn geraakt, waren samen goed voor ruim 1,415 miljard euro

De CFI stelt vast dat steeds vaker een beroep wordt gedaan op strategieën om het formele bankenstelsel te omzeilen, in een poging verdachte bankverrichtingen te vermijden die bij financiële instellingen argwaan kunnen wekken. 

In verschillende dossiers wordt gebruikgemaakt van grensoverschrijdend fysiek vervoer – letterlijk: geldtransport. Uit politie-informatie blijkt dat contant geld doorgaans vervoerd wordt in wagens met bergplaatsen. In bepaalde gevallen wordt het contant geld in containers naar het land van herkomst van de drughandelaars vervoerd. 

Sommige drughandelaars mijden contanten en verkiezen het om kostbare goederen (luxewagens, luxehorloges en luxejuwelen...) naar het buitenland te brengen en daar te verkopen.

'Chinese carrousel'

Volgens Europol gebeurt het steeds vaker dat Chinese criminele organisaties ondergrondse bankdiensten aan andere criminele organisaties aanbieden. Het uitvoeren van witwasverrichtingen voor rekening van derden is de modus operandi die in meerdere gemelde dossiers met verrichtingen naar China voorkomt. 

Zo zouden grote hoeveelheden contanten uit uiteenlopende illegale activiteiten in België samengebracht worden door georganiseerde netwerken die als onofficiële bankiers optreden en die via verschillende kanalen geld naar China versassen. 

In bepaalde gevallen wordt het contant geld in containers naar het land van herkomst van de drughandelaars vervoerd

Een deel van de doorgemelde dossiers heeft betrekking op verrichtingen uitgevoerd door personen met de Chinese nationaliteit of van Chinese herkomst, met geldverzendingen naar China of fysiek vervoer van contanten naar dat land.

Een ander deel van de dossiers zijn bankoverschrijvingen naar China (en Hongkong), meestal van rekeningen die in België werden geopend op naam van Belgische vennootschappen.