Direct naar artikelinhoud
Column

De 'romance' tussen Trump en Macron

Derk Jan Eppink.Beeld rv

Derk Jan Eppink werkt in New York bij de conservatieve denktank London Policy Center. Zijn wisselcolumn met Sammy Mahdi verschijnt wekelijks.

Van alle Europese leiders is er maar een die de denkwereld van Trump begrijpt en doordringt: Emmanuel Macron, president van Frankrijk. In de VS groeit het respect voor hem zienderogen. President Trump is op hem gesteld. Macron slaagt waar de Duitse bondskanselier Merkel en de Britse premier May falen: invloed uitoefenen op Trump. En met succes, inzake Syrië en Iran.

Tijdens het staatsbezoek van Macron aan de VS rolt Trump alle rode lopers uit. Staatsdiner in het Witte Huis, bezoek aan Mount Vernon – ooit residentie van George Washington – en een toespraak voor het verzamelde Congres. Trump, een kop groter dan Macron, omhelst en kust hem. Waarom slaagt Macron waar Merkel faalt?

Macron liep naar Trump toen deze op een NAVO-top vorig jaar moederziel alleen rondliep. Frankrijk nodigde Trump uit voor de parade van 14 juli. Macron onthield zich van goedkope kritiek op Trump. Franse politici waakten ervoor om de Amerikaanse president belachelijk te maken. Trump, eergevoelig, kwam vervolgens op het idee om in Washington ook een militaire parade te houden. Niet iedereen in de VS was er blij mee.

Beide landen putten dezer dagen uit geschiedenis. Frankrijk was de VS' eerste bondgenoot in hun bevrijdingsstrijd tegen de Britten. Markies de Lafayette, een Franse officier, trok naar het opstandige Amerika om George Washington te helpen. De Franse filosoof Alexis de Tocqueville publiceerde in 1835 zijn Democratie in Amerika met observaties die nog altijd grote waarde hebben.

Merkel bezoekt de VS morgen. De voorvaderen van Trump komen uit Duitsland, uit het plaatsje Kallstein, maar in geen land wordt Trump zo zwartgemaakt als in Duitsland. Ooit had Trump bewondering voor Merkel, maar dat veranderde met de asielstroom die ze in 2015 toeliet in Duitsland. Merkel werd een voorbeeld van hoe het niet moet. Duitsers leggen Trump langs de lat van het Duitse politieke moralisme. Fransen doen dat niet. Macron stond klaar om de VS 'te hulp te schieten' bij bombardementen in Syrië. Voor Duitsers is Syrië de beenderen van een grenadier niet waard.

Macron lanceerde een idee: maak het atoomakkoord tot 'New Deal', inclusief Syrië

Syrië en Iran zijn de hoofddossiers. President Trump wil Amerikaanse troepen terugtrekken uit Syrië en het atoomakkoord met Iran verscheuren. Zijn adviseurs, veiligheidsadviseur John Bolton en de aanstaande minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo, steunen hem daarin. Zij noemen het atoomakkoord een 'zwaktebod' van de regering-Obama in 2015. President Obama wilde absoluut een atoomakkoord als deel van zijn erfenis. Iran had de tijd, Obama was vragende partij en toegevender. Het Congres bedong dat de VS geregeld moeten oordelen of Iran zich aan het akkoord houdt. Op 12 mei is het weer zover.

Macron lanceerde een idee: maak het atoomakkoord tot 'New Deal', inclusief Syrië. Net als Trump wil Macron 'zwakke punten' omtrent het atoomakkoord repareren: verrijking van uranium, ontwikkeling van rakettechnologie en moeizame inspecties ter plekke. Ook wil Macron de rol van Iran in de regio inbinden en voorkomen dat Syrië een 'Iraanse corridor' naar de Middellandse Zee wordt. Precies wat de VS ook willen. Trump luistert naar Macron en gaat akkoord. En zo heeft 'Europa' toch invloed. Omdat Macron de psychologie van Trump begrijpt.