Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Blue-producent: “Boeiend, die versmelting van film en wetenschap”

Tijdens Blue, de nieuwste natuurdocumentaire van Disneynature, duiken we kilometers diep de oceaan in om op een spectaculaire manier kennis te maken met enkele van de meest fascinerende creaturen die onze blauwe planeet rijk is. Deze enorme onderwaterwereld is nog grotendeels onbekend terrein. Voor Blue trokken filmmakers en wetenschappers samen op ontdekkingstocht.

Blue-producent: “Boeiend, die versmelting van film en wetenschap”
Beeld Keith Scholey

De film Blue is een ware ontdekkingstocht door de oceanen en zeeën die tot op vandaag grotendeels nog onontgonnen terrein zijn. Toch is zeventig procent van de aarde met water bedekt. Van die enorme wateroppervlakte is vandaag nog maar vijf (!) procent onderzocht. Die oceaan huisvest dan nog eens 300.000 van de twee miljoen gekende diersoorten ter wereld. Of zo’n 13% van alle diersoorten. Wetenschappers vermoeden zelfs dat er zeker tien keer zoveel soorten bestaan!

Ontdekkingsreizigers

De makers van Blue mogen zich dan ook met recht en reden bestempelen als de ontdekkingsreizigers van de 21ste eeuw. Hoewel ze uitgewerkte scenario’s voorhanden hadden, beleefden ze onder water meermaals onvoorziene avonturen en konden ze scènes filmen die ze zelf vooraf niet hadden durven dromen. Zo kwamen de onderwaterfilmers van Blue in het Wakatobi Reef - allicht de prachtigste en meest unieke koraalriffen ter wereld – terecht midden een school van duizenden bultkoppapegaaivissen. Meestal leven deze dieren maar met tien samen. In Frans-Polynesië stonden de duikers oog in oog met honderden roofzuchtige rifhaaien. En aan de kusten van Argentinië zagen ze tot hun verstomming hoe groepen orka’s zich lieten aanspoelen op het strand om jonge zeeleeuwen te vangen.

Scienceproof

De crew van Blue liet zich begeleiden door een keur aan wetenschappers die hen wegwijs maakten in het gedrag van onderwaterdieren. “Zonder de wetenschappelijke gemeenschap hadden we deze film nooit kunnen maken”, stelt Blue-regisseur Keith Scholey. “Dankzij hen wisten we waar we moesten filmen en welke groep dolfijnen we best volgden. We zijn hen daar dankbaar voor.”

Maar ook die wetenschappers kwamen dankzij Blue meer te weten over het onderwaterbiotoop. Zo werd bij opnames in de Rode Zee nog onbekend gedrag van dolfijnen waargenomen. De dieren wreven er zich tegen hoornkoralen aan, mogelijkerwijs omdat dit koraal antibacteriële stoffen bevat waarmee ze hun huid kunnen ontdoen van ziekteverwekkende schimmels.

Film en wetenschap

Ook bij bultrugwalvissen werd opmerkelijk sociaal gedrag waargenomen. De film volgt een kudde van deze reuzen van de oceaan tijdens hun tocht van bijna 7.000 km, van de koude poolwateren naar de tropen. Voor het eerst werd vastgesteld dat deze dieren tijdens hun reis aansluiten bij een enorme walvissengemeenschap waarbij alle dieren net als oude bekenden met elkaar communiceren. “Het geeft veel voldoening te weten dat bepaalde scènes uit de film zullen worden gebruikt door wetenschappers”, aldus producent Daniel Rasmussen. “Ze kunnen dankzij Blue beelden ontdekken die ze nog nooit hebben gezien en op die manier verdere inzichten opdoen over het gedrag van bepaalde diersoorten. Die versmelting van film en wetenschap is ongelooflijk interessant.”

Blue, vanaf 2 mei in de bioscoop.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel