Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Blue-regisseur: “We willen de kijker doen vergeten dat hij onder water reist”

Blue, de nieuwste natuurdocumentaire van Disneynature, is een fascinerende onderwaterreis door grotendeels nog onbekende oceanen en zeeën. Je wordt mee in het mysterieuze diepblauwe water getrokken. In het gezelschap van het jonge dolfijntje Blue zwem je tussen dansende walvissen, jagende haaien en reuzegrote octopussen.

Blue-regisseur: “We willen de kijker doen vergeten dat hij onder water reist”
Beeld Gisle Sverdrup

Blue is een heuse kijkervaring. De filmmakers slagen erin de toeschouwer het exclusieve gevoel te geven zelf deelachtig te zijn aan hun spectaculaire onderwatersafari. Je hebt zelf je duikpak aangetrokken, de zuurstofflessen omgegord en je bent het blauwe sop ingedoken. Even later zwem je tussen de meest fascinerende creaturen die onze blauwe planeet rijk is. Als je je arm strekt, kan je ze aanraken. Je wordt duizelig van een kudde acrobatische dolfijnen. Ontroerd door dansende walvissen. Angstig van vraatzuchtige orka’s. Of flabbergasted door de caleidoscopisch gekleurde bidsprinkhaankreeften. Een adembenemende wereld die je vanop de eerste rij mag ontdekken.

Grensverleggend

Disneynature is het label dat Disney tien jaar geleden oprichtte om opnieuw natuurfilms te maken. Met Blue verlegt het label de grenzen van het onderwaterfilmen. “Onze grootste uitdaging bestond erin de kijker te doen vergeten dat hij onder water reist”, stelt Blue-regisseur Keith Scholey. “Bij het realiseren van Blue hebben we gebruikgemaakt van dezelfde filmtechnieken als een fictiefilm. De toeschouwer maakt echt deel uit van deze wereld.” Kosten noch moeite werden gespaard. Voor de reizende onderwaterbeelden werd gebruikgemaakt van camerakranen die vanop afstand konden worden bediend. De eerste keer dat deze techniek onder water werd gebruikt. De filmers vonden zelf een camera uit waarmee ze de supersnelle bultrugwalvissen konden bijhouden vanop een boot.

Ketnetwrapster

Hoewel Blue volledig wetenschappelijk gedocumenteerd is, blijf het een Disneyfilm pur sang: een topdocumentaire verpakt in spectaculaire beelden en opgehangen aan een leuk verhaal waarvan je met de hele familie kan genieten. Een belangrijke bijdrage is weggelegd voor de vertelstem van dienst, in de Vlaamse versie is dat de stem van Ketnetwrapster Charlotte Leysen. “Ik voelde me als een vis in het water tijdens de opnames van Blue”, zegt Charlotte. “Ik kijk ernaar uit om samen met de kinderen op avontuur te gaan en een duik te nemen in de onbekende, ongelofelijk mooie onderwaterwereld.”

Goed doel

De koraalriffen, fragiele ecosystemen, vormen het unieke decor voor de documentaire, maar worden vandaag bedreigd door waterverontreiniging, klimaatopwarming en overbevissing. “Ik hoop dat de toeschouwers aan het eind van de vertoning de zaal buitenstappen met een grote verwondering voor de koraalriffen en een diep respect voor de onderwaterwereld en zijn vele bewoners. Hopelijk zullen ze er alles aandoen om de toekomst van dit ecosysteem te beschermen”, zo stelt regisseur Keith Scholey.

Blue, vanaf 2 mei in de bioscoop.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel