Prostitués dienen klacht in na afpersing en chantage door Brusselse politie

© BELGAIMAGE

Vier prostitués hebben donderdag klacht ingediend tegen de lokale politie Brussel-Hoofdstad-Elsene omdat die hen afgeperst zou hebben. Dat meldt Sonia Verstappen, vice-voorzitster van het collectief Utopsi, dat de rechten van sekswerkers verdedigt. Volgens de prostitués dwong de politie hen om honderd euro te betalen om te vermijden dat ze een boete zouden krijgen.

De feiten zouden in november 2017 en februari 2018 hebben plaatsgevonden in de Alhambra-wijk, tijdens controle-acties tegen het lokken van klanten op de openbare weg. Sinds mei 2017 bestaat er immers een gemeentereglement dat prostitués verbiedt klanten te lokken op de openbare weg. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert geen GAS-boetes maar politiestraffen. Het reglement geldt ook voor de klanten, en verbiedt hen onder meer het verkeer te storen door te traag te rijden of door prostituées aan te spreken.

“Geen enkele reden voor arrestatie”

“De vier mensen die klacht hebben ingediend, waren geen klanten aan het lokken toen de politie hen oppakte”, zegt Sonja Verstappen. “Zij werden, net als prostituées die eenzelfde verhaal vertellen, opgepakt toen ze hun woning of een hotel verlieten. Er was dan ook geen enkele reden voor hun arrestatie.”

Toch werden ze door de agenten onder druk gezet om honderd euro te betalen, in ruil waarvoor ze niet vervolgd zouden worden, aldus Utopsi. De politie zou er ook mee gedreigd hebben hen langer in de cel te houden als ze niet betaalden. Zowel Utopsi als de Ligue des Droits de l’Homme, de vzw Espace P., die sekswerkers begeleidt, en Atlas, een vereniging die zich op mannelijke prostitués richt, steunen de klacht.

Brusselse politie reageert verrast

De Brusselse lokale politie reageert verrast op de klacht. Volgens de politie hebben de betrokken agenten enkel de strafwet toegepast door een minnelijke schikking voor te stellen. “We kunnen niet toestaan dat gesuggereerd wordt dat leden van ons korps zich zouden te buiten gaan aan feiten van afpersing tegen prositué(e)s in de Alhambra-wijk”, klinkt het in een persbericht.

“De minnelijke schikkingen van 100 euro die beschreven worden, zijn gebaseerd op het artikel 380 van het Strafwetboek, dat aanzetten tot ontucht strafbaar stelt en zijn niets anders dan een voorstel om de strafvordering op die manier te laten uitdoven”, zegt de Brusselse politie. “De betrokkene heeft de vrije keuze daar al of niet op in te gaan. De politieagenten hebben geen enkele beoordelingsvrijheid en geen enkel persoonlijk of professioneel belang om druk uit te oefenen bij het bestrijden van overlast. Zij voeren enkel hun missie uit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen