Meer dan 400 geldschieters van IS geïdentificeerd in Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franse autoriteiten hebben op hun grondgebied de voorbije twee jaar 416 geldschieters van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) geïdentificeerd. Dat heeft openbaar aanklager François Molins tegenover radionieuwszender Franceinfo gezegd. Molins waarschuwde voor een "micro-financiering" van het terrorisme, waarbij de giften bescheiden zijn, maar wel talrijk. In Parijs eindigt donderdag een conferentie over de financiering van het internationaal terrorisme. Volgens Molins is het aantal van meer dan 400 "veel". Zijn diensten kwamen ook 320 "verzamelaars" van fondsen op het spoor, voornamelijk in Turkije en Libanon, die jihadisten in Syrië en Irak financierden. Het blootleggen van die geldstromen kan een middel zijn om mogelijke aanslagen te verhinderen, aldus de magistraat.

Het gerecht in Frankrijk heeft al verschillende dossiers geopend waarin ouders ervan worden verdacht dat ze geld gestuurd hebben naar hun kind dat in Syrië of Irak is gaan vechten aan de zijde van IS. Er zijn ook reeds veroordelingen uitgesproken.

Volgens Molins is de terreurdreiging in Frankrijk weliswaar diffuser geworden, maar blijft ze bestaan. Een maand geleden doodde een 25-jarige jihadist in het zuiden van het land bij verschillende aanvallen nog vier mensen. IS eiste de acties op. Bij de golf van terreur in Frankrijk kwamen de voorbije jaren nu al meer dan 240 mensen om het leven.

Kringen binnen het Elysée menen dat IS enorme inkomsten binnenkrijgt om haar oorlogskas te spijzen. Voor 2014 en 2015 is telkens sprake van ongeveer 1,5 miljard dollar (zo'n 1,2 miljard euro), voor 2016 ligt het bedrag "iets lager". De terreurgroep heeft ook in bedrijven en onroerend goed geïnvesteerd.

bron: Belga