© Kioni Papadopoulos

Vluchteling opent zaak met Syrische zoetigheden in Antwerpen

Muneer Khajkhasan (45) vluchtte in 2015 van de Syrische hoofdstad Damascus naar België. Nu heeft hij hier zijn eigen zaak: Al Shami in de Korte Zavelstraat, met oriëntaalse zoetigheden.

fewn

Muneer woont nu tweeënhalf jaar in ons land. “Ik studeerde af op mijn 22ste en stampte al snel twee bedrijven uit de grond: een verfbedrijf en eentje gespecialiseerd in voedselexport.” Hij leerde zijn Russische vrouw kennen toen hij in Rusland was voor zaken. Samen hebben ze twee dochters. “Toen de oorlog in 2011 begon in Syrië, raakte ik alles kwijt. De enige oplossing was vluchten. Via Turkije en Griekenland kwam ik in 2015 aan in België.”

Muneer wil zichzelf en zijn Syrische cultuur integreren in de stad. “Er komen steeds meer vluchtelingen naar België. Ik vind het belangrijk om culturen met elkaar te delen. We moeten als nieuwkomers leren omgaan met jullie levenswijze en gewoontes, maar ik wil graag ook iets teruggeven. Zo kwam ik op het idee om mijn bedrijf op te richten.”

Zondag 8 april opende zijn zaak Al Shami in de Korte Zavelstraat in Antwerpen-Noord. Achter de winkelnaam zit leuk verhaal. “Damascus heeft een tweede benaming: Sham. Ik ben een man uit Sham, dus ben ik een Shami. De letterlijke vertaling is dus: de man uit Damascus.”

Bij Al Shami vind je verschillende soorten oriëntaalse zoetigheden. “Onze keuken is geïnspireerd op de Turkse. Ten tijde van het Ottomaanse Rijk hebben de Turken ons land meer dan 400 jaar lang ingepalmd.”

Toch hebben Syriërs er hun eigen draai aan gegeven. “Wij gebruiken veel minder suiker. Het is belangrijk dat de zoetigheid mooi in balans is met de smaak. We werken bijna altijd met pistachenoten, omdat dat de beste smaakmakers zijn.”

Vluchtelingen steunen

Momenteel werken er vier mensen in het bedrijf. Het zijn Syrische vluchtelingen. “Ik wil andere vluchtelingen de kans geven om te werken met ons. Als landgenoten kennen ze de kneepjes van het vak en weten ze hoe ze de producten moeten klaarmaken. In de toekomst hoop ik wel een Vlaamse verkoopster aan te werven, zodat we ons meer op het Vlaamse publiek kunnen richten.”

De zaak is dagelijks open van 11 tot 21u. Al Shami, Korte Zavelstraat 35, 2060 Antwerpen.