Gemeenten kunnen binnenkort gedagvaard worden voor strafrechter

© ARCHIEFBEELD

Gemeenten, OCMW’s en overheidsdiensten kunnen binnenkort strafrechtelijk worden vervolgd voor misdrijven. De Kamercommissie Justitie heeft woensdag een wetsvoorstel van de meerderheidspartijen in die zin artikelsgewijs goedgekeurd. Bedoeling is het aantal onterechte vervolgingen van burgemeesters, bijvoorbeeld voor ongelukken in hun gemeente, in te perken, legt Raf Terwingen (CD&V) uit.

De discussie over de mogelijke aansprakelijkheid van gemeenten sleept al vele jaren aan. Je kan gemeenten vandaag niet voor de strafrechter dagvaarden omdat ze in de strafwet immuniteit genieten. Daarom worden in de praktijk vaak burgemeesters en schepencolleges voor de rechter gedaagd. Een bekend voorbeeld is dat van de toenmalige burgemeester van Damme die werd gedagvaard voor een dodelijk ongeval op een slecht verlicht kruispunt.

“Het weegt zwaar om als burgemeester of schepen persoonlijk vervolgd te worden voor ongelukken die gebeuren in het kader van beslissingen die ze in hun politieke hoedanigheid nemen. Ook als de zaak na lang procederen uiteindelijk uitmondt in een vrijspraak”, zegt Terwingen, die zelf burgemeester is in Maasmechelen.

Het wetsvoorstel haalt de uitzondering dat politieke rechtspersonen buiten de strafrechtelijke aansprakelijkheid vallen uit de strafwet. Daardoor zullen ook gemeenten, overheidsdiensten en andere ‘publieke rechtspersonen’ voortaan gedagvaard kunnen worden, legt Sonja Becq (CD&V) uit. De tekst schrapt ook de ingewikkelde decumulregeling. Daardoor kunnen zowel de natuurlijke persoon als de rechtspersoon voor hetzelfde feit verantwoordelijk worden gesteld.

Het voorstel moet nog in zijn geheel groen licht krijgen van de commissie en nadien de voltallige Kamer. Binnen de drie jaar volgt een evaluatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen