Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Witte Huis: "Hoopvol dat ontmoeting Kim Jong-un en Trump zal plaatsvinden"

Een collage van een foto van Kim Jong-un en Donald Trump.Beeld AFP

Noord-Korea dreigt de top tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump op 12 juni af te blazen. De Amerikanen maken zich schijnbaar weinig zorgen over de mogelijke annulering van de ontmoeting: "We zetten vaart achter de planning."

en

Via een verklaring van het staatspersbureau KCNA toonde de Noord-Koreaanse viceminister voor Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan zich "verschrikkelijk teleurgesteld". Hij heeft het over opmerkingen van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton, en dan met name de opmerking dat Noord-Korea bij het opgeven van zijn kernwapens het zogenoemde 'Libië-model' zou moeten volgen.

'Als de regering-Trump er niet in slaagt de lessen van het verleden te leren, dan zijn de vooruitzichten voor de komende top glashelder'
Kim Kye-gwanNoord-Koreaanse viceminister voor Buitenlandse Zaken

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS zei Bolton eind april dat Libië als voorbeeld kon dienen voor de onderhandelingen met Noord-Korea: "In het geval van Libië werd onze scepsis overwonnen doordat Amerikaanse en Britse waarnemers toegang kregen tot nucleaire installaties. We waren toen niet meer afhankelijk van bestaande internationale instanties."

De Libische leider Muammar Kadhafi gaf begin deze eeuw zijn nucleaire ambities op. In ruil daarvoor werden economische sancties tegen zijn land opgeheven. In 2011 werd Kadhafi afgezet en vermoord door rebellen die door het Westen werden gesteund.

De vergelijking met Libië is Pyongyang in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens viceminister Kim is Noord-Korea een volwaardige nucleaire staat en daarom niet te vergelijken met Libië, dat slechts in een "beginnend stadium van nucleaire ontwikkeling" verkeerde.

Afkeur

"We hebben al eerder onze afkeur over Bolton laten blijken", meldt viceminister Kim. Noord-Korea botste in het verleden met Bolton toen die werkte in de administratie van president Bush en het communistische regime hem 'uitschot' en 'bloedzuiger' noemde.

"Als de regering-Trump er niet in slaagt lessen uit het verleden te trekken, toen de onderhandelingen vastliepen, en blijft luisteren naar quasi-patriotten die het Libië-model propageren, zijn de vooruitzichten voor de komende top tussen Noord-Korea en de VS glashelder", zegt Kim.

'Als de VS oprecht de banden met Noord-Korea willen verbeteren, krijgen zij van ons een passende reactie'
Kim Kye-gwanNoord-Koreaanse viceminister voor Buitenlandse Zaken

Pyongyang liet ook weten niet geïnteresseerd te zijn in een afspraak waarbij het zijn kernwapens opgeeft in ruil voor economische compensatie van Amerikaanse kant – een voorstel dat de afgelopen dagen door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo werd geopperd. "Die deal zullen we nooit maken."

Op het einde van de verklaring bood het regime nog wel een opening. "Als de VS oprecht de banden met Noord-Korea willen verbeteren, krijgen zij van ons een passende reactie."

Niet provocerend bedoeld

De verklaring komt enkele uren nadat Pyongyang een overleg met Zuid-Korea afblies, vanwege militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea. Eerder dit jaar had de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tegen Zuid-Koreaanse functionarissen gezegd dat hij geen problemen had met de gezamenlijke legeroefeningen.

'We blijven hoopvol dat de vergadering zal plaatsvinden'
Sarah SandersWoordvoerster Witte Huis

Nu noemde persbureau KCNA de manoeuvres "een repetitie voor een potentiële inval in Noord-Korea" en "een provocatie", net terwijl de banden tussen beide Korea's hechter worden.

De Zuid-Koreaanse regering liet weten te gissen naar de reden voor de onvrede in Pyongyang. Seoul riep de Noord-Koreanen op de gesprekken weer op te pakken.

Weinig zorgen 

De Amerikanen maken zich schijnbaar weinig zorgen over de mogelijke annulering van de ontmoeting tussen Trump en Kim. "We gaan gewoon door en zetten vaart achter de planning voor de ontmoeting", zei Heather Nauert namens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze stelde ook dat de gezamenlijke legermanoeuvres niet provocerend zijn bedoeld. "Dat zijn dingen die we overal ter wereld doen."

"We blijven hoopvol dat de vergadering zal plaatsvinden", zei Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis bij televisiezender Fox News. Volgens Sanders zijn de opmerkingen uit Noord-Korea "niet echt ongewoon bij dit soort operaties". "Als de ontmoeting doorgaat, zal de president er klaar voor zijn", voegde Sanders er nog aan toe. De top staat gepland voor 12 juni in Singapore.