Direct naar artikelinhoud
Kasteelmoord

André Gyselbrecht tekent officieel beroep aan tegen veroordeling in kasteelmoord

Pierre Serry (links) stond samen met dokter André Gyselbrecht (rechts) terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012.Beeld Photo News

Wat al langer aangekondigd werd, is nu ook officieel: André Gyselbrecht tekent beroep aan tegen z'n veroordeling in de kasteelmoord. Dat bevestigt zijn advocaat Filip D'Hont. Dokter Gyselbrecht (67) kreeg op 18 april 27 jaar cel als opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon Stijn Saelens. 

en

Zijn advocaten Johan Platteau en Filip D'Hont waren na de uitspraak niet te spreken over het vonnis. "Dit is buiten proportie", stelde meester Platteau vorige maand. Deze middag tekende de verdediging van de dokter op de griffie van de rechtbank ook officieel beroep aan. 

Dat gebeurde wel enkel op strafgebied. Over de schadevergoedingen voeren ze geen discussie. De ouders van slachtoffer Stijn Saelens kregen elk een schadevergoeding van 35.000 euro toegewezen. Aan de twee broers en de twee zussen van het slachtoffer moeten de beklaagden een schadevergoeding van elk 20.000 euro betalen.

Ook tussenpersoon Evert de Clercq tekende al beroep aan tegen de 27 jaar cel die hij kreeg. Een datum voor het proces in beroep is nog niet gekend.

Ook familie Saelens in beroep

Ook de familie van de vermoorde Stijn Saelens gaan trouwens in beroep. Dat bevestigt hun advocaat Jan Leysen aan VTM NIEUWS. “Ze gaan in beroep om een stem te hebben in het debat”, zegt hij.

Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Gyselbrecht had immers een klacht wegens incest neergelegd tegen Saelens. Ook Saelens' plannen om naar Australië te verhuizen waren voor de huisarts uit Ruiselede een doorn in het oog.

Jarenlang hield André Gyselbrecht vol dat het enkel de bedoeling was om zijn schoonzoon een lesje te leren. Tijdens het proces legde hij uiteindelijk toch bekentenissen af. Gyselbrecht verklaarde dat hij geen andere uitweg meer zag.