‘Geen enkel land zou kunnen doen wat Israël doet, of ze hadden al een embargo aan hun been’

Raoul Hedebouw (PVDA). © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Ons land ijvert voor een VN-onderzoekscommissie naar het Israëlische geweld, verduidelijkte Didier Reynders. De oppositie had meer verwacht van de Belgische reactie.

Na het bloedbad aan de grens tussen Israël en de Gazastrook, waarbij talloze doden en gewonden vielen aan Palestijnse zijde, heeft ons land de vraag naar een speciale vergadering van de Verenigde Naties mee ondertekend. Die vergadering zal morgen plaatsvinden, en daarin krijgt ons land de gelegenheid om te pleiten voor de oprichting van een onderzoekscommissie, zo zei Buitenlandminister Didier Reynders (MR) in de Kamer.

In afwezigheid van premier Charles Michel zette Reynders het regeringsstandpuntuiteen. Het geweld van het Israëlisch leger duidde hij als disproportioneel en onaanvaardbaar. ‘In elk democratisch land zijn er andere middelen dan echte kogels om betogingen te controleren. Maar we moeten onderlijnen dat ook Hamas een verantwoordelijkheid draagt, net als andere organisaties die mensen hebben aangemaand de grens over te steken.’

Intussen is ook de Israëlische ambassadeur in ons land, Simona Frankel, aan de tand gevoeld door Buitenlandse Zaken. Zij had alle Palestijnse slachtoffers, kinderen incluis, als terroristen afgewimpeld. ‘Ze had duidelijk de grens overschreden,’ besloot Reynders, die niet in detail trad over de inhoud van het gesprek.

Verschillende oppositiepartijen vroegen de minister om Palestina officieel te erkennen, maar daar ging Reynders niet op in. Tim Vandenput (Open VLD) liet zich wel ontvallen dat die stap meer kwaad dan goed zou kunnen doen. N-VA-fractieleider Peter De Roover zag daar evenmin heil in, en benadrukte nogmaals dat ‘alle partijen boter op het hoofd hebben’ en de waarheid geweld aangedaan zou worden door ‘helden uit te roepen’.

Dirk Van der Maelen (SP.A) vond de houding van De Roover maar niks. ‘Wij hebben wel samen met u het politiegeweld in Catalonië veroordeeld.’ Het enerzijds-anderzijds van De Roover tegenover de Israëlische reactie is volgens hem vooral electorale strategie: ‘Zijn de stemmen van joodse kiezers in Antwerpen zo belangrijk voor u?’ Stuitende en platvloerse partijpolitieke profilering, reageerde De Roover op die aantijging.

Ook Raoul Hedebouw (PVDA) was niet gediend met het standpunt van de regering en de grootste regeringspartij: ‘Er zijn geen twee kanten. Er is geen gelijkheid tussen gekoloniseerde en kolonisator.’ De diplomatieke reflex van ons land en de Europese Unie noemde hij dan weer zuivere hypocrisie. ‘Geen enkel land ter wereld zou de helft hebben kunnen doen van wat Israël doet, of ze hadden al een embargo aan hun been.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content