Hoe huidkanker ontstaat

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Cellen uit de huid migreren en veroorzaken uitzaaiingen van kanker.

Een kankertumor maakt een evolutie door. In Nature beschrijft een team rond stamcelexpert Cédric Blanpain van de ULB het proces van tumorvorming in borstkanker en een soort huidkanker. Het kon aanduiden dat verschillende cellen tijdens dat proces hun gedrag aanpassen. Ze veranderen bijvoorbeeld van vastzittende huidcellen naar cellen in een veel losser verband die kunnen uitzaaien en die zelfs weerstand tegen behandelingen krijgen. Vooral cellen uit de vroege fasen van de transitie zouden uitzaaien, wat niet strookt met de gangbare gedachte.

De studie beschrijft in totaal minstens zeven groepen cellen in een tumor. Daardoor kan die plaatselijk grote verschillen vertonen, en is hij niet altijd even gemakkelijk te bestrijden.

Een ploeg rond Jean-Christophe Marine van de Leuvense tak aan het VIB legde een tijdje geleden in Cell Stem Cell het mechanisme bloot waarmee de gevaarlijkste vorm van huidkanker ontstaat. Het probleem begint bij pigmentvormende melanocyten in de huid die opnieuw geprogrammeerd worden tot kankercellen. Het was een verrassende vaststelling, want tot dusver werd aangenomen dat melanocyten zich niet konden delen. Maar als gevolg van een (meestal door zonnestralen) geïnduceerde mutatie veranderen ze hun gedrag en dringen de huid binnen, waar ze een gevaarlijk gezwel vormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content