Bart De Wever: ‘Ik zie niet in wat polariserend is aan mijn uitspraken’

Bart De Wever reageert op de scherpe kritiek van andere partijen op zijn uitspraken over de doodgeschoten peuter Mawda. Hij zei eerder dat ook de verantwoordelijkheid van de ouders in beeld gebracht moet worden.

mg

‘Ik weet niet wat er polariserend is aan wat ik zeg, dat is voor mij een vanzelfsprekendheid’, zegt N-VA-voorzitter De Wever aan VRT NWS.

CD&V-voorzitter Wouter Beke tweette dat ‘wie een kind verlies, recht heeft op mededogen, niet op verwijten. Wat de omstandigheden ook zijn.’ De oppositiepartijen waren minder terughoudend. Groen-voorzitster Meyrem Almaci noemt de uitspraken van De Wever respectloos, SP.A-fractieleider Meryame Kitir reageerde verontwaardigd.

‘Ik stel vast dat men op een emotionele manier reageert, en het stoort me al jaren dat emoties en sentiment gebruikt/misbruikt worden voor politieke doeleinden’, zegt De Wever. ‘Het is niet de eerste keer dat men de dood van een kind instrumentaliseert om de opengrenzenlobby te laten draaien.’

De Wever hekelt de communicatie van andere politici. ‘Ik gebruik altijd kalme en serene bewoordingen, dat kan ik helaas niet zeggen over anderen in dit debat’, aldus De Wever.