Nicolas Maeterlinck

Rudy De Leeuw met pensioen … midden in de pensioendiscussie

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw gaat volgende week definitief met pensioen. Op zijn 65 dus. En dat na twaalf jaar voorzitterschap van de socialistische vakbond en midden in de huidige verhitte discussies over de pensioenhervorming en de zware beroepen. In ons programma "De Markt" zei De Leeuw dat hij de pensioenleeftijd van 67 zeer onrechtvaardig vindt. Meest trots is hij op het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden en op de verhoging van het minimumloon.

Het ABVV wuift deze week haar voorzitter Rudy De Leeuw uit. 12 jaar al is hij de onbetwiste kopman van de socialistische vakbond. Nu hij 65 wordt, wenkt het pensioen. Aanleiding voor een gesprek in "De Markt". Wat hij zoal gaat doen? In elk geval militant blijven van het ABVV. Het pensioen op 67, zoals de regering het wil, daar ontsnapt De Leeuw nog aan. “Misschien hebben ze daarom niet doorgeduwd, om mij op pensioen te kunnen laten gaan, en zullen ze misschien een feestje houden vrijdag”, zegt hij al lachend.

De discussie over de zware beroepen woedt volop tijdens zijn laatste weken in functie. Voor de openbare diensten waren vakbonden en minister volgens De Leeuw dicht bij een oplossing. Maar nu wordt alles weer in vraag gesteld en staat het akkoord terug op de helling, zegt hij. “Er is overleg geweest met de bevoegde minister, er is een ontwerp van sociaal akkoord. Ofwel respecteert men dat, ofwel niet. “ Wordt het begrip ‘zwaar beroep’ niet te ruim gezien? “Men kan de ene dag niet zeggen dat politieagent een zwaar beroep is, de andere dag ook zeggen dat onderwijs moet gevaloriseerd worden, en dan als puntje bij paaltje komt zeggen dat het te duur is”.

We hebben meer zieken dan werkzoekenden in dit land. Dat betekent dat de werkdruk alsmaar groter wordt

Rudy De Leeuw, afscheidnemend ABVV-voorzitter

Hebben werkgevers geen punt als ze vrezen dat in de privé te veel mensen in een ‘zwaar beroep’ zullen belanden? “Het is zo dat werken vandaag de dag ook zeer zwaar is.”, zegt De Leeuw. “ We hebben meer zieken dan werkzoekenden in dit land. Dat betekent dat de werkdruk alsmaar groter wordt. Dan moet men daar toch iets aan doen als de lijst zware beroepen beperkter moet zijn.”

Werken tot 67 jaar vindt De Leeuw een onrechtvaardige maatregel. De gezonde levensverwachting is zeer verschillend van mens tot mens. Mensen met een lager scholing of een zwaar beroep halen die leeftijd niet noodzakelijk. Men moet meer kijken naar de beroepsjaren die iemand gepresteerd heeft, en niet naar een leeftijdsgrens. Over de regering-Michel zegt De Leeuw nog dat we nu de winter van het sociaal overleg meemaken. Ook wordt er volgens De Leeuw te vaak aan ‘vakbondsbashing’ gedaan.

John Crombez en Bruno Tobback, zijn allebei goede gitaristen. Misschien maken we wel nog een band?

Rudy De Leeuw, afscheidnemend ABVV-voorzitter

Meest trots is De Leeuw op de verwezenlijking van het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden. En ook trots is hij op het feit dat de minimumlonen zijn verhoogd. Die gaan nu in de richting van 1600 euro. Als België de Europese sociale normen zou nastreven, zou dat 1900 tot 2000 euro moeten worden. Volgens De Leeuw is dat  de richting om te gaan, de koopkracht van de mensen herstellen dus. Werk voor zijn opvolgers. Volgende woensdag begint er een driedaags ABVV-congres waar de nieuwe leiding wordt bekrachtigd. Robert Verteneuil wordt de nieuwe voorzitter, Miranda Ulens wordt tweede in rang en de eerste Vlaming in de ABVV-top.

Slotvraag in "De Markt": waar gaat deze gepensioneerde vakbondsvoorzitter zich de komende jaren mee bezig houden. Meer tijd voor de kinderen en kleinkinderen, luidt het antwoord. En ook: tijd maken voor de hobby die Rudy De Leeuw een paar jaar geleden ontdekte, en dat is gitaar spelen. Dat is de laatste tijd niet vaak gelukt, zegt hij.  “De voorzitters van SP.A, John Crombez en Bruno Tobback, zijn allebei goede gitaristen. Misschien maken we wel nog een band”, zegt De Leeuw.

Het volledige gesprek met Rudy De Leeuw kan u bekijken in "De Markt" hieronder:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen