Direct naar artikelinhoud
Telecom

De Croo breekt markt van mobiel internet open, "want de consument betaalt vandaag te veel"

De Croo breekt markt van mobiel internet open, "want de consument betaalt vandaag te veel"
Beeld Photo News

Gaat volgend jaar de deur open voor een nieuwe telecomspeler in ons land? Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) heeft een plan klaar om een deel van het mobiele netwerk vrij te houden voor een nieuwkomer naast Telenet, Orange en Proximus. "Dit moet de prijs voor de consument doen dalen." 

Het Belgische mobiele net gaat in het voorjaar van 2019 onder de hamer. De frequenties voor het mobiele netwerk 4G en het nog snellere 5G worden geveild. Vandaag delen de drie grote operatoren Proximus, Telenet (dat Base overnam) en Orange (het vroegere Mobistar) het grootste deel van de koek. Maar minister van Telecom De Croo is van plan om een stuk van het net af te schermen voor een nieuwe speler. De drie providers zullen er dus niet op kunnen bieden. Het is in zijn ogen de enige manier om de telecommarkt open te breken. 

De Croo wil concurrentie aanmoedigen om de prijs voor mobiel internet te doen dalen. "De Belgische consument betaalt vandaag te veel", zegt hij. De liberaal zag onder andere in Frankrijk en in een paar Scandinavische landen hoe een vierde operator de prijs naar beneden duwde. De vicepremier zwaait met verschillende cijfers om zijn betoog te staven. Slechts 66,3 procent van de Belgen kan via zijn smartphone of tablet surfen terwijl het Europese gemiddelde op 84 procent ligt. Tegelijk zijn we het duurste land voor mobiele data. Onderzoeksbureau GlobalData stelde vast dat je in België voor 10 euro gemiddeld 0,3 gigabyte (GB) en maximaal 1 gigabyte (zonder speciale promoties) kan krijgen. In andere West-Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland ontvang je voor 10 euro gemiddeld 1 GB en maximum 2 GB. 

Nieuwe infrastructuur

De Open Vld-minister grijpt zijn kans. De veiling van het mobiele net verdeelt het veld voor de komende twintig jaar. Met andere woorden: het is nu of pas in 2039. Bovendien komt er een shift aan van 4G naar 5G. "Als we willen dat 5G sneller wordt uitgerold dan 4G in België moet er voldoende dynamiek op de Belgische markt zijn", aldus De Croo. "Een nieuwe operator zal infrastructuur installeren die klaar is voor 5G. En dat zal de bestaande operatoren aansporen om ook te investeren in het snellere mobiele internet." Een goede 5G-verbinding is onder andere nodig om zelfrijdende wagens over onze snelwegen te laten bollen. 

De telecomproviders zullen hier niet mee lachen, maar voor de consument klinkt dit als muziek in de oren. Vraag is of het een realistisch plan is? Een nieuwe speler moet eerst en vooral een vrij dure vergunning voor het mobiele net kopen – de veiling moet ongeveer 700 miljoen euro in het laatje brengen. Vervolgens moet hij een mobiel netwerk opbouwen of netwerk huren van de huidige spelers. En dat kost geld. Het lijkt niet gemakkelijk voor een nieuwkomer om aan een betere prijs dan de bestaande operatoren mobiel internet aan te bieden. Maar De Croo stelt dat de huidige spelers zullen moeten investeren om een 5G-netwerk uit te rollen. 

'De telecomwaakhond wil een nieuw prijsmodel opstellen en krijgt daarin de steun van Europa. Die prijs zal dalen'
Minister Alexander De Croo

Concurreren met alleen mobiele telefonie is bovendien niet evident. Belgen hebben vaak een abonnement op een bundel met internet, tv en telefonie. "Maar de mobiele operator krijgt ook toegang tot het kabelnet én het glasvezelnetwerk", werpt De Croo op. Kortom: de nieuwkomer zal ook tv en internet kunnen aanbieden. Maar ook daar kunnen problemen opduiken. De overheid verplicht de grote spelers om hun netwerk open te zetten voor concurrenten. Orange gebruikt dat van Telenet bijvoorbeeld om tv aan te bieden. Maar de provider wint nauwelijks iets aan haar meer dan 100.000 tv-klanten door de hoge huurprijs die Telenet aanrekent. Dat is intussen opgelost, zegt De Croo. "De telecomwaakhond  wil een nieuw prijsmodel opstellen en krijgt daarin de steun van Europa. Die prijs zal dalen." De liberaal heeft er vertrouwen in. België is een aantrekkelijk land voor telecomoperatoren: welvarend, klein en dichtbevolkt. Een Europese operator zou overigens al interesse hebben getoond. Vrijdag legt De Croo zijn voorstel neer op de ministerraad.