België onderzoekt schaduwoperatie tegen Puigdemont

© EPA-EFE

Comité I, de toezichthouder van de inlichtingendiensten , start een onderzoek om na te gaan of de Spaanse inlichtingendienst CNI in ons land de afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft gevolgd.

Dat is dinsdag achter gesloten deuren beslist in de parlementaire commissie die het Comité I begeleidt, zo staat woensdag in De Tijd. Toen Puigdemont gearresteerd werd op de terugweg van Finland naar België, waren er al vermoedens dat de Spaanse inlichtingendienst een gps-tracker onder de auto van de Catalaan hadden geplaatst. ‘Het kan toch niet dat een buitenlandse inlichtingendienst hier op ons grondgebied zomaar een zender onder een auto hangt’, zei N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote toen aan De Standaard.

Het onderzoek komt er op vraag van N-VA-commissielid Peter Buysrogge. ‘Ik wil weten of op ons grondgebied een interventie heeft plaatsgevonden van de Spaanse inlichtingen- of veiligheidsdiensten’, zegt hij. ‘En als die schaduwoperatie plaatsgevonden heeft, gebeurde dat dan ook met medeweten van onze Belgische Staatsveiligheid?’

‘Als onze Staatsveiligheid op de hoogte was, is die dienst toch ook een ferm woordje uitleg verschuldigd. Als dat niet het geval was en het toch gebeurd is, is Spanje ons uitleg verschuldigd’, stelt Buysrogge. Hij wijst erop dat het ‘wettelijk geregeld’ en ‘de manier van samenwerken is tussen de inlichtingendiensten’ dat de Staatsveiligheid op de hoogte moet zijn als bevriende inlichtingendiensten interventies doen op ons grondgebied.

Tracker

Tussen inlichtingendiensten geldt de algemene afspraak dat zij op elkaars grondgebied geen ‘ongeoorloofde praktijken’ toepassen. Als ze bijzondere opsporingsmethodes willen gebruiken, zoals afluisteren of een tracker plaatsen, is het de bedoeling dat ze daarvoor de inlichtingendienst van het betrokken land inschakelen.

Dat de Spaanse inlichtingendiensten elke stap van Puigdemont monitoren, verbaast niet. Hun geheim agenten zijn al geruime tijd in België actief, bevestigen bronnen aan De Standaard. Spanje staat erom bekend een behoorlijk offensieve geheime dienst te hebben. In tegenstelling tot onze Staatsveiligheid mogen hun agenten wel opereren in het buitenland om Spaanse belangen te verdedigen. Dat laat de Spaanse wetgeving toe.

Toen in april bekend raakte dat het CNI in België geheim agenten zou hebben ingezet om Puigdemont te volgen, is ook al een gerechtelijk onderzoek geopend.