Belgische diplomaat ‘die beetje te veel James Bond speelde’ veroordeeld

© aft

De Brugse diplomaat Oswald Gantois (63) heeft twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen voor spionage-activiteiten en deelname aan een vereniging van misdadigers.

km, aft

De 63-jarige diplomaat uit Brugge speelde volgens het federaal parket bewust informatie door aan een Russische inlichtingendienst. Het federaal parket had twee jaar celstraf met uitstel gevraagd.

Afluisterapparatuur, maandenlange observaties, inzet van undercoveragenten, telefoontaps, huiszoekingen, slopende ondervragingen en een test met de leugendetector: in het onderzoek naar topdiplomaat Oswald Gantois uit Assebroek heeft het federaal parket kosten noch moeite gespaard.

De feiten waarvan de 63-jarige Bruggeling – ooit consul in de VS, India, Japan, Portugal en Algerije – verdacht werd, waren dan ook niet min. De man zou 25 jaar lang contacten onderhouden hebben met leden van de Russische geheime dienst KGB en haar opvolger SVR. Daarbij zou hij geheime informatie hebben gelekt en zijn expertise ter beschikking gesteld. Een spion dus.

Liefde voor Russische cultuur

Volgens het federaal parket lekte hij niet enkel informatie, maar stelde hij ook zijn expertise ter beschikking. ‘Vanuit zijn liefde voor de Russische cultuur liet hij zich rekruteren door Russische agenten van de zogenaamde N-lijn, een geheime dienst die gespecialiseerd is in het bezorgen van valse papieren en een fictief leven aan geheime agenten. De kennis van de beklaagde over de Belgische naturalisatiewetgeving kwam daarbij uiteraard zeer goed van pas’, stelde federaal procureur Ann Fransen, die verwees naar etentjes met Russische agenten waarbij Gantois al eens geld en flessen wodka kreeg aangeboden.

Omdat de N-lijn zich inlaat met schriftvervalsing werd Gantois ook schuldig bevonden aan deelname aan een vereniging van misdadigers. Een Russische inlichtingenofficier met wie Gantois enkele keren afsprak, kreeg bij verstek twee jaar effectieve celstraf.

Volgens het parket was de diplomaat zich heel bewust van zijn rol. ‘Tijdens een van de telefoongesprekken die we afluisterden, zei hij zelf dat hij wat te veel James Bond had gespeeld, maar dat elke diplomaat nu eenmaal een beetje spion moet zijn’, had Fransen eerder al gezegd.

‘In het reine met mezelf’

Gantois zélf heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Volgens zijn advocaat Luc Arnou had het gerechtelijk onderzoek, waarbij het federaal parket kosten noch moeite spaarde, geen harde bewijzen opgeleverd. ‘Non-events werden uitgewrongen als een dweil. Maar wat leverde dat op? Nougatbollen. Uiteraard speelde hij informatie door, maar nooit ofte nimmer van geheime aard.’

Gantois legt zich toch neer bij zijn veroordeling. ‘Ik ben in het reine met mezelf en dat volstaat. Mijn proces was al op voorhand gemaakt en ik wil dat het stopt. Toch had ik ergens nog gehoopt op de vrijspraak. Misschien schrijf ik ooit wel een boek.’

Aan de Belgische Staat, die zich burgerlijke partij stelde in de zaak, moet Gantois 1 euro morele schadevergoeding betaald. Gantois is momenteel geschorst als diplomaat. Aangezien hij niet in beroep gaat tegen zijn veroordeling, volgt normaal zijn ontslag.