Direct naar artikelinhoud
Film

Tien films die u deze week niet mag missen

Carne y Arena.Beeld EPA

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben

en

1. CARNE y ARENA

De bijzonderste filmervaring van het moment vindt u deze week (en nog de hele zomer lang) niet in de bioscoop, maar wel in een loods van 1.200 vierkante meter in Amsterdam-Noord. Daar heeft EYE Filmmuseum CARNE y ARENA ondergebracht, de verbluffende virtualreality-installatie van Alejandro González Iñárritu (The Revenant), die door de Academy bekroond werd met een speciale Oscar. Iñárritu dropt de kijker samen met een groep illegale immigranten aan de grens tussen Mexico en de VS. Een ontstellende belevenis die ons in Cannes letterlijk op onze knieën dwong. CARNE y ARENA duurt maar zes minuten, maar is de trip naar Amsterdam meer dan waard.

Van 15/06 tot 27/08 in Casco (Amsterdam). Lees hier ons verslag uit Cannes.

2. Disobedience

Lang geleden nam Jezus het op voor de verschoppelingen der aarde, nu is er Sebastián Lelio. De Chileense regisseur, die begin dit jaar nog een Oscar won met het prachtige transgenderdrama Una mujer fantástica, kiest in zijn films steevast de kant van de underdogs en de verdrukten.

Ook in Disobedience, een pakkend en gelaagd drama over twee lesbische vrouwen (Rachel Weisz en Rachel McAdams) in een joods-orthodox milieu. Lelio bewijst zich nog maar eens als een van de meest complete filmmakers ter wereld, met een scenario vol goed uitgewerkte personages, en met beelden en muziek die boekdelen spreken. O ja, en ook voor de meest stomende seksscène van het jaar moet u hier zijn.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Sebastián Lelio en Rachel Weisz.

3. A Clockwork Orange

Sidder en beef, want de droogs van A Clockwork Orange worden nog eens losgelaten in de bioscoop. We zijn tegenwoordig wel wat gewend, maar de sardonische manier waarop Stanley Kubrick in deze film ultra-violence in beeld brengt, blijft er ook 37 jaar later nog stevig inhakken.

A Clockwork Orange
veroorzaakte in 1971 een enorme controverse: de Kerk verbood haar leden om te gaan kijken, in Amerika werd de film aanvankelijk als pornografisch bestempeld, en in Groot-Brittannië verdween hij zelfs 27 jaar lang uit roulatie, op vraag van… Kubrick himself. Verschillende copycats hadden immers gewelddadige scènes uit de film nagespeeld. Hou u dus graag een beetje in wanneer u weer naar huis gaat.

Op 18/06 in alle Kinepolis-bioscopen.

4. Jurassic World: Fallen Kingdom

Drie jaar na de teleurstelling van Jurassic World bewijst J.A. Bayona (A Monster Calls) dat de legendarische dino-franchise dan toch nog niet met uitsterven bedreigd is.

Fallen Kingdom
serveert aanvankelijk het typische rampspektakel dat we intussen gewoon zijn van deze franchise. Maar in de tweede helft scheurt Bayona zich los van de clichés. Plots schakelt hij terug en maakt hij iets heel bijzonders: een creepy spookhuisfilm in de stijl van zijn debuut El Orfanato – maar dan met dino’s. Eindelijk nog eens een blockbuster die én entertaint, én een eigen smoel heeft.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

5. Marlina the Murderer in Four Acts

De Indonesische weduwe Marlina neemt wraak op een stel misdadigers die het op haar gemunt hebben. In haar ogen vlamt de bliksem, en alles moet wijken om haar doel te bereiken.

Met het puike Marlina the Murderer in Four Acts was de Indonesische regisseur Mouly Surya onlangs dé verrassing van het Mooov-festival. Nu kunt u ook elders in het land gaan genieten van deze feministische western. Een cinematografisch feestmaal, gekruid met humor die aan Tarantino herinnert.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

6. Zidane: A 21st Century Portrait

Voetbalhaters hebben pech: door het WK in Rusland kleurt de tv vanaf donderdag een maand lang grasgroen, en zelfs bij Cinematek palmt voetbal het grote scherm in. Live wedstrijden zullen er niet te zien zijn, wel films waarin ’s werelds meest geliefde sport centraal staat. Wees gerust, het niveau blijft hoog liggen, met onder meer werk van Jafar Panahi (Offside), Ken Loach (Looking for Eric) en Corneliu Porombiu (The Second Game).

Ook Zidane: A 21st Century Portrait oogt intrigerend: een experimentele documentaire over een van de grootste spelers aller tijden, Zinedine Zidane. Videokunstenaars Philippe Parreno en Douglas Gordon filmden hem een hele wedstrijd lang vanuit zeventien hoeken tegelijk, en lieten postrockband Mogwai er een bezwerende score overheen schrijven.

Op 17/06 in Cinematek (Brussel).

7. Deadpool 2

Met Avengers: Infinity War nog in de zalen is alweer een nieuwe superheldenfilm misschien een risico. Maar dit is écht anders. Deadpool was in 2016 een échte middenvinger naar het genre. De sequel op dat onverwachte succes mocht wat grootser. Maar de basis van deze super(anti)heldenfilm blijft hetzelfde.

Ook deel twee zit nokvol sarcasme, goor geweld en een ongezonde dosis nihilisme. En Deadpool 2 weet zelfs heel even emotioneel naar de keel te grijpen. Een bloedrode, bitterzoete cocktail.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

8. Manu

Regisseur Manu Bonmariage werd wereldberoemd in Wallonië als bezieler van het legendarische RTBF-documentaireprogramma Strip-Tease – de Franstalige voorloper van Jambers, zeg maar. Nu richt zijn dochter Emmanuelle de camera op hem.

Op zijn 76ste lijdt Manu aan alzheimer. Terwijl zijn geheugen stilaan afbrokkelt, maakt zijn dochter de balans op van zijn leven en (vaak controversiële) werk. Met warmte en – de geest van haar vader indachtig – veel humor.

Nu in de kleinere bioscopen.

9. Before We Vanish

Buitenaardse wezens nemen de wereld over in Before We Vanish. Maar verwacht geen reusachtige ruimteschepen of grootse oorlogsscènes. De bekende Japanse regisseur Kiyoshi Kurosawa (Tokyo Sonata) levert wellicht de minst spectaculaire alienfilm ooit af.

De buitenaardse veroveraars zien eruit als doodgewone mensen, en houden zich vooral bezig met het stelen van ideeën. Dat levert frisse en grappige scènes op, maar het is Kurosawa ook menens: als we onze kernwaarden vergeten, zijn we als mensheid ten dode opgeschreven, waarschuwt hij. De Apocalyps loert om de hoek.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

10. Mountain

Mensen die de hoogste pieken op de aardbol opzoeken om er aan afschuwelijk steile rotswanden te gaan bungelen: wat bezielt hen? En kunnen ze hun instincten, die volop alarm slaan op zulke duizelingwekkende hoogtes, dan simpelweg uitschakelen? Ziedaar het mysterie dat Jennifer Peedom probeert te ontrafelen in haar documentaire Mountain.

Hoeft het gezegd dat de film er waanzinnig mooi uitziet? En dat u best niet gaat kijken als u hoogtevrees heeft, kon u zelf ook wel raden.

Nu in de bioscoop. Lees hier de recensie.