Direct naar artikelinhoud
Kansarmoede

CD&V en Open Vld laten Homans niet vallen: "Niemand zwartepiet geven, dit is te belangrijk"

Vlaams minister van Armoedebestrijding (N-VA) blijft gewoon op post, ondanks de motie van wantrouwen die oppositiepartij Groen indiende.Beeld BELGA

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) lijkt de motie van wantrouwen te zullen overleven die Groen indiende. Coalitiepartners CD&V en Open Vld roepen op om geen welles-nietesspelletje te maken van de armoedecijfers.

Groen diende vanmiddag een motie van wantrouwen in in het Vlaams Parlement. Volgens de oppositiepartij loog minister Homans over de armoedecijfers. Volgens Homans zou de stijging van kinderarmoede te wijten zijn aan de vluchtelingencrisis, iets wat niet in het rapport van Kind en Gezin stond.

In het Vlaams Parlement nam Homans' partijgenoot Piet De Bruyn als eerste het woord om de interpretatie van Homans te verdedigen. "De vluchtelingencrisis heeft een impact op de armoedecijfers", zei De Bruyn.  "Denken jullie werkelijk dat het gaat om toeristen die wat langer zijn blijven hangen?"

Dat kwam hem op de toorn van Groen-parlementslid Elke Van den Brandt te staan. Vluchtelingen hebben inderdaad een impact op de stijging, erkent zij, maar die is beperkt. Ze verwijst naar armoedespecialist Wim Van Lancker (KU Leuven) die berekende dat vluchtelingen amper 0,002 procent van het armoedecijfer uitmaken, als ze allemaal arm zouden zijn.

Van den Brandt legt uit waarom haar partij het nodig vindt om Homans' ontslag te vragen. Groen benadrukt dat het al de derde keer deze legislatuur is dat Homans een eigen interpretatie geeft aan cijfers. Eerder stelde Homans onder meer dat haar beleid voor een kentering gezorgd heeft wat kansarmoede betreft, iets wat de cijfers niet aantoonden. "Wij vertrouwen u niet meer", besluit Van den Brandt.

Die kritiek pikte Homans niet. "Ik laat me niet beschuldigen van leugens. Ik laat dat niet toe. Ik vind dat zeer laag-bij-de-gronds en het is totaal niet waar", zei ze.

'De vluchtelingencrisis heeft een impact op de armoedecijfers. Denken jullie werkelijk dat het gaat om toeristen die wat langer zijn blijven hangen?'
Piet De Bruyn, N-VA

Boksmatch tussen links en rechts

Hoewel oppositiepartijen Groen en sp.a Homans verwijten de cijfers bewust verkeerd te interpreteren, lijkt de kans klein dat de N-VA-minister voor haar post moet vrezen. Coalitiepartners Open Vld en CD&V kijken met lede ogen naar wat zij "een boksmatch tussen links en rechts" noemen.

"We blijven steken bij een welles-nietesspel over cijfers en de interpretatie van  die cijfers. Dit debat verdient beter", meent Cindy Franssen (CD&V). "Er zijn 150.000 kinderen die we geen toekomst geven. Wat doet kleur ertoe?" Een verzuchting waar Mathias De Clercq (Open Vld) zich bij aansluit. "Een beetje sereniteit langs beide kanten zou ons sieren", meent die. "We moeten niemand de zwartepiet geven, dit is te belangrijk." De Clercq roept alle partijen op om samen iets aan de kinderarmoede te doen.

'We blijven steken bij een welles-nietesspel over cijfers en de interpretatie van die cijfers. Dit debat verdient beter'
Cindy Franssen, CD&V

Ook haar collega's in de regering treden Homans één na één bij. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wijst erop dat Kind en Gezin zelf waarschuwt dat het beleid van de huidige Vlaamse regering op basis van haar cijfers niet geëvalueerd kan worden. "De maatregelen die we nemen, zoals de hervormde kinderbijslag, vragen soms tijd." 

Op basis van cijfers "een heel beleid afbranden", is volgens Hilde Crevits (CD&V) "intellectueel oneerlijk". "Deze regering doet wat moet doen, en zal nog veel meer doen", benadrukt Bart Tommelein (Open Vld). Heel wat van de aanwezige ministers grijpen het debat aan om hun eigen verwezenlijkingen op te sommen die moeten helpen om de armoede te bestrijden.

Jaar om tij te keren

Toch is dat volgens Groen ruim onvoldoende. "U heeft nog een jaar om het tij te keren", spreekt Van den Brandt de regering aan. "Zeggen dat het later wel goedkomt, dat pak ik niet meer." In het bijzonder kijkt Groen naar Homans. "U bent minister van armoedebestrijding, maar u bent er niet in geslaagd uw beloftes na te komen. Armoede ligt hoger bij niet-Belgen, dat klopt. Maar wie is minister van integratie?"

Ook sp.a roept de regering op om een tandje bij te steken. "Tot op vandaag is er geen enkel cijfer waaruit blijkt dat het beleid van deze regering een positief effect heeft op de armoede in Vlaanderen", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke.