Direct naar artikelinhoud
Muziek

Bruno Mars doorgezaagd: funk, geile praatjes en een opgekrulde bovenlip

Bruno Mars.Beeld AFP

Bruno Mars, de wereldberoemde Hawaïaan met Puerto Ricaanse roots, zet zaterdag Werchter Boutique in lichterlaaie. Wij dissecteerden hem en hielden zijn vijf belangrijkste voorlopers over.

Michael Jackson

Michael Jackson in 1993.Beeld Reuters

Geen artiest is zo cruciaal in de muzikale opvoeding van Bruno Mars als Michael Jackson. Ze delen dezelfde stemkleur en percussieve frasering. Zoek op YouTube eens het compilatiefilmpje op waarin Mars achtereenvolgens 'Billie Jean’, 'Man In the Mirror’, 'The Way You Make Me Feel’, 'Smooth Criminal’ en 'Dirty Diana’ covert. Zonder zijn stem te forceren kan Mars probleemloos Jacksons hoogste noten aan.  Zoals veel goeie zangers is Mars immers een fenomenale imitator. 

Zie ook zijn weergaloze Super Bowl-performance in 2014 waar de gesynchroniseerde danspasjes van Mars en zijn flashy muzikanten wel érg opvallend aan die van The Jackson 5 refereerden. Dat Mars fysiek wat op Michael lijkt (puppy-oogjes, scherpe cheekbones, androgyne gelaatstrekken) is dan weer een beetje creepy. Als er ooit een biopic over Michael Jackson komt, is er maar één man die de hoofdrol naadloos zal kunnen vertolken.

Als er ooit een biopic over Michael Jackson komt, is er maar één man die de hoofdrol naadloos zal kunnen vertolken

Prince

Prince in 2007.Beeld REUTERS

Met Prince deelt Mars een verregaand perfectionisme, een grondige muziekhistorische kennis, een buitenaards songschrijverstalent en een onvoorstelbare beheersing van muziekinstrumenten. Hij is een beestachtig goeie drummer en speelt vlekkeloos gitaar, bas en piano. Mars is niet zomaar een meisjesidool dat braafjes een producer-svengali gehoorzaamt. Hij maakte lang deel uit van het productieteam The Smeezingtons, een trio dat hits fabriceerde voor Snoop Dogg & Wiz Khalifa ('Young, Wild & Free’), B.O.B. ('Nothing On You') en Cee-Lo Green ('Fuck You’) en dat de eerste albums van Mars van een onverwoestbare klankarchitectuur voorzag.

'Uptown Funk’, de wereldhit die Mars samen met Mark Ronson schreef, haalde niet toevallig de mosterd bij The Time, de funkband voor wie Prince in de jaren 80 alle muziek schreef. In 2017, een jaar na het overlijden van Prince, speelde Mars een eerbetoon voor het paarse popicoon op de Grammy Awards, gekleed in de legendarische Purple Rain-outfit. Hij bracht er 'Let’s Go Crazy’, inclusief verschroeiende hardrock-gitaarsolo. Petje af.

James Brown

James Brown in 2005.Beeld AP

Zoals James Brown is Bruno Mars een geoliede entertainmentmachine: immer glimlachend, robotisch, mathematisch, buitenaards. Ook Mars drilt zijn muzikanten tot ze beantwoorden aan zijn perfectionistische visie. Niet alleen moeten zij elk zuchtje trompet en elke microscopisch kleine gitaarlick tot op de millimeter juist spelen, ze moeten ook nog eens synchroon dansen en bewegen met hun broodheer. 

Wie Mars en zijn soldaten hun routine ziet performen, denkt onvermijdelijk aan James Brown die zijn backingband The J.B.’s voortdurend aanwijzingen gaf of hen subtiel berispte tijdens de shows. Brown legde zijn muzikanten zelfs geldboetes op als ze fout speelden. Zoals Brown heeft Mars ook een voorliefde voor smetteloze kostuums.

Zoals James Brown is Bruno Mars een geoliede entertainmentmachine: immer glimlachend, robotisch, mathematisch, buitenaards

Wie Mars ooit 'Runaway Baby’ live zag brengen, kon hem trouwens vlekkeloos The Mashed Potato zien dansen, Browns favoriete move waarbij je met razendsnelle voetstapjes over de vloer glijdt. Testify!

Usher

Usher in 2017.Beeld Amy Harris/Invision/AP

Hierboven hadden evengoed gelijkaardige gladjakkers als Bobby Brown of R. Kelly kunnen staan. Want laten we daar niet onnozel over doen: Bruno Mars is bij momenten een onverbeterlijke geilneef van het type dat in de r&b-geschiedenis altijd een hoofdrol heeft gespeeld. In 'The Lazy Song’, een liedje dat zowel chillen als drillen met de billen promoot, croonde hij gewiekst vanuit zijn hangmat dat hij zin heeft om wat te fitnessen, "meet a really nice girl, have some really nice sex / She’s gonna scream out 'This is great!'" Leuk als je het vooraf kunt voorspellen, denken we dan. 

Tienermeisjes die Mars eerst zeemzoete zwijmelliedjes als 'Marry You’ hoorden zingen, werden ook blootgesteld aan 'Gorilla’, vol geile praat à la "You got your legs up in the sky with the devil in your eyes / Let me hear you say you want it all”, evenals het likkebaardende "I got a fistful of your hair / but you don’t look like you’re scared / you’re just smiling tell me daddy it’s yours”. Nounou, pappie lust er wel pap van. Zou hij met die vuile praatjes het New Yorkse model Jessica Caban aan de haak geslagen hebben?

Elvis Presley

Elvis Presley in 1956.Beeld REUTERS

"Four year old Bruno! Tomorrow's king of rock-'n-roll", roept de presentator van een Elvis-imitatiewedstrijd in 1990 na een allerschatigste performance die u op YouTube kunt bekijken. Mars was dat jaar de jongste Elvis-imitator ter wereld. Zijn ouders baatten een Elvis-memorabiliawinkeltje uit op Hawaï waar de kleine Bruno de invloeden van The King opslorpte.

Mars proefde op die jonge leeftijd van de eerste roem. Hij draafde op in televisieshows en mocht zijn Elvis-kunstje opvoeren in de film Honeymoon In Vegas, met Nicolas Cage. Twee jaar geleden bracht hij nog eens een staaltje 'Jailhouse Rock' ten berde tijdens Carpool Karaoke, het populaire talkshowitem van James Corden. Benieuwd of Mars op Werchter Boutique de bovenlip Elvis-gewijs zal opkrullen. Kan hij namelijk erg goed.

Benieuwd of Mars op Werchter Boutique de bovenlip Elvis-gewijs zal opkrullen. Kan hij namelijk erg goed