dinsdag 19 juni 2018 - Buitenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Angela Merkel. REUTERS

Buitenland

Seehofer gunt Merkel twee weken respijt in migratiecrisis

berlijnDe Duitse regering blijft dan toch (nog even) overeind. De Beierse CSU geeft kanselier Merkel (CDU) twee weken respijt om een Europese oplossing voor de migratiecrisis te vinden.

Echt ontmijnd is de crisis tussen zusterpartijen CDU en CSU over het al of niet terugwijzen van vluchtelingen aan de Duitse grens niet. CSU-voorzitter en minister van Binnenlands Zaken Horst Seehofer wil migranten die al in andere EU-landen geregistreerd zijn aan de grens terugsturen. Dat is volgens hem nodig omdat de migratiedruk in Duitsland niet langer houdbaar is.

Op 14 oktober zijn er in Beieren regionale verkiezingen, en de CSU is bang voor de verdere doorbraak van de antimigratiepartij Alternative für Deutschland.

Bijna gestruikeld

Kanselier Merkel is echter tegen de door Seehofer aangekondigde Duitse aanpak omdat die volgens haar voor nog meer chaos in Europa zou zorgen. Merkel blijft erbij dat enkel een solidaire Europese oplossing de migratieproblematiek kan oplossen. Afgelopen weekend leken de Unionsparteien af te stevenen op een breuk, en dat zou ook de val van de Grote Coalitie betekenen. Maar er kwam geen val, wel een voorlopig bestand tussen de twee protagonisten. Tot 1 juli zal Duitsland geen vluchtelingen aan de grens terugsturen. Als Merkel er tegen dan niet uit is, dreigt Seehofer alsnog met strengere grenscontroles te komen. “Ik zal de maatregelen voorbereiden zodat ik ze kan invoeren”, zei hij na een vergadering met de CSU-leiding in München.

Aquarius

Voor Merkel staat daarmee op de Europese top van volgende week ook het voortbestaan van haar coalitie en haar eigen leiderschap op het spel. De kans op een doorbraak op de Europese Raad op 28 en 29 juni is klein. Gisteravond ontving Merkel de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte in Berlijn. De populistische regering in Rome zette vorige week de Europese migratiecrisis op scherp door het vluchtelingenschip Aquarius de toegang tot Italië te weigeren.

Uit de jaarlijkse cijfers van het Europese asielondersteuningsbureau EASO bleek overigens dat het aantal asielaanvragen in de EU en enkele andere West-Europese landen met 44 procent is afgenomen, van 1,3 miljoen in 2016 naar 728.000 vorig jaar. Ook in de eerste helft van dit jaar is de tendens dalend. Duitsland krijgt wel nog steeds het grootste aantal aanvragen. In België bleef het aantal stationair: 18.340 vorig jaar, 18.280 in 2016. (mw)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws