© mvn

© michel vanneuville

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ook speciaalbieren springen op alcoholvrije markt

Het heeft jaren geduurd, maar de Belg lijkt nu toch gewonnen voor alcoholvrije pintjes. Hun marktaandeel is geklommen tot 5%, wat meer dan een verdubbeling in twee jaar tijd betekent. Zelfs speciaalbieren als Brugse Zot komen nu als ‘0,0’-versie op de markt. “Vroeger moest er wel iets met je schelen als je een N-A bestelde, nu is het superpopulair”, zegt brouwer Xavier Vanneste.

tlb

Met een verkoop van 385.000 hectoliter is alcoholvrij en alcoholarm bier (met een gehalte lager dan 3,5%) vorig jaar definitief uit het verdomhoekje geraakt in België. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van Belgische Brouwers.

“Het is een enorme groeimarkt”, zegt voorzitter Jean-Louis Van de Perre. “Het heeft lang geduurd in België, langer dan in andere landen. Maar de spirit is veranderd: je hebt een grote groep mensen die bewust alcoholvrij drinkt en zich daar niet voor schaamt.”

Het aandeel van bieren met geen of veel minder alcohol ligt nu op 5%. “Veel cijfers zijn er niet”, zegt Van de Perre. “Tot voor een paar jaar hielden we dat niet bij omdat het aandeel zo miniem was.”

Want een Jupiler N-A of een Tourtel, dat smaakte naar water en dat was geen ‘echt’ bier. “En met die grote N-A op het etiket leek het alsof het specifiek bedoeld was voor mensen die een probleem hadden”, zegt Xavier Vanneste.

“Er gaan er nog veel volgen”

Vanneste is de zaakvoerder van de Brugse brouwerij De Halve Maan en brengt met Sportzot een eerste alcoholvrije versie van een speciaalbier op de markt.

“De gewone pilsmerken – Jupiler en Maes – deden dat al”, zegt Van de Perre. “Nu de brouwerijen zien dat het publiek daarin meegaat, springen de andere bieren op de kar. Er zullen er nog veel volgen.”

Waarom lukt nu dan wel wat jarenlang niet lukte? AB Inbev lanceerde in 2011 nog Jupiler Force, maar moest dat na een paar jaar weer afvoeren. “De kwaliteit was toen gewoon minder”, zegt Vanneste.

“En de jongere generatie is er zich gewoon beter van bewust dat bijvoorbeeld drinken en rijden niet samengaan”, zegt Van de Perre. “Een zestiger zul je misschien nog moeilijk doen overschakelen, een twintiger vindt zo’n 0,0-bier normaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER