Primeur: Koning Filip wordt voor het eerst bewaakt door een vrouwelijke lijfwacht

© Nbl

Politie, leger, brandweer… het zijn al lang geen typisch mannenberoepen meer. Enkel de bewaking van de koninklijke familie was nog een echt mannenclubje. Maar daar is nu verandering in gekomen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de koninklijke familie nu ook bewaakt door een vrouwelijke agente. Haar identiteit wordt afgeschermd.

tg

Vrouwelijke kandidaten waren er genoeg in het verleden. Maar geen enkele geraakte door de strenge selectieproeven om bij het Veiligheidsdetachement Koninklijk Paleis te komen. Nu dus wel. Vandaag, dinsdag, begeleidde de eerste vrouwelijke bodyguard van koning Filip hem op een officieel bezoek aan de Berg van Barmhartigheid in Brussel. VRT Nws kon haar filmen.

In tegenstelling tot haar mannelijke collega’s draagt ze geen maatpak met stropdas. Maar ze is wel te herkennen aan het koninklijk insigne op haar jas en het oortje om te communiceren met haar collega’s. En ze draagt uiteraard een wapen onder haar vest.

Bij de federale politie wil men niet bevestigen dat er een vrouwelijke lijfwacht is aangesteld voor het koninklijk paleis. Ook het Paleis zelf onthoudt zich van commentaar. Over de lijfwachten van de koning wordt altijd erg geheimzinnig gedaan. Zelfs uit hoeveel manschappen het detachement bestaat, wordt niet gecommuniceerd. Het enige wat we wel weten, vanuit politieke hoek, is dat de bewaking van de koninklijke familie (personen en gebouwen) jaarlijks rond de 15 miljoen euro kost.

Vaak van huis

De Belgische koninklijke familie wordt beschermd door een groep van lijfwachten die elkaar afwisselen. Zowel op officiële activiteiten en bezoeken van leden van het Hof als op (privé-)reizen houden ze een oogje in het zeil en gaan uiterst discreet te werk.

De politiemensen zijn zorgvuldig geselecteerd en moeten zware tests afleggen om bij de Directie bescherming van de federale politie (DAP) te kunnen werken. En er wordt een grote beschikbaarheid geëist. Ze zijn met andere woorden erg vaak van huis weg. Vandaar ook wellicht dat het voor jonge vrouwen met een gezin minder aantrekkelijk is.

Strenge eisen

Om bij het Veiligheidsdetachement Koninklijke Paleis, zoals de bewaking officieel heet, te werken moeten politiemensen blijk geven van verschillende vaardigheden, zoals discretie en beschikbaarheid, een zekere vlotheid in de omgang, het vermogen om zich aan te passen aan verschillende sociale milieus, een goede groepsgeest, initiatief kunnen nemen, een goede fysische en geestelijke gezondheid hebben, over een zekere talenkennis beschikken, zo lezen we op de website van de federale politie.

Speciale eenheden

Wie door de selectie geraakt, krijgt een vorming bijzondere technieken bij het besturen van veiligheidsvoertuigen, een doorgedreven opleiding bescherming van hoge personaliteiten, een cursus zelfverdediging en het in bedwang houden van personen en eerste hulp bij ongevallen. Eens actief als bodyguard blijven ze geregeld nieuwe vormingen volgen en trainen ze onder andere met de speciale eenheden van de federale politie.

© Nbl

Kinderen van Filip en Mathilde naar school brengen

Naast de koning en de koningin vergezellen op officiële bezoeken, moeten de bodyguards ook bijvoorbeeld prins Laurent en prinses Astrid beschermen tijdens officiële bezoeken en brengen ze de kinderen van het koningspaar naar school en waken over hun veiligheid. Maar als koning Filip wil gaan joggen of skiën, moeten (of mogen) ze evengoed mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen