Twee gewonde agenten in Luik niet geraakt door terrorist maar door politiekogels

© Belga

Twee van de vier politieagenten die gewond raakten bij de aanslag in Luik, eind mei, zijn wellicht geraakt door politiekogels en niet door Benjamin Herman, de man die twee vrouwelijke agenten en een student doodde. Dat zeggen verschillende politiebronnen aan de collega’s van RTBf.

tg

Het is rond halfelf de 29ste mei wanneer Benjamin Herman twee politievrouwen en een jonge student van dichtbij dood schiet. Nadien vlucht hij het koninklijk atheneum Léonie de Waha, in het centrum van Luik, binnen. Daar gijzelt hij een poetsvrouw en stelt haar, zijn wapen in de hand, twee vragen: “Ben je moslim?” en “Doe je mee aan de ramadan?” De vrouw zegt “ja” en hij laat haar gaan.

Lees ook: Vermoorde politievrouwen in Luik krijgen postume eretitel

© AFP

Ondertussen omsingelt de politie het gebouw. Wanneer Benjamin Herman, een geradicaliseerde jongeman uit Rochefort die de gevangenis op proef mocht verlaten, naar buiten komt, vallen er tientallen schoten. Afgevuurd door Herman zelf. Maar ook door leden van het antibanditismepeloton van de Luikse politie (PAB), door agenten in burger en door agenten in uniform die zich in de buurt achter auto’s en bomen hebben opgesteld. De kogels vliegen naar alle kanten.

Lees ook: Gedrag van Benjamin Herman veranderde maand voor aanslag: hij ging in gevangenis rond voor wapens

Nu zou uit het onderzoek blijken dat twee agenten geraakt zijn door kogels die afgevuurd werden door eigen collega’s. De gewonde agenten, die snel het ziekenhuis konden verlaten, waren nota bene niet bij het vuurgevecht betrokken maar bewaakten de veiligheidsperimeter om burgers ver genoeg van het gevaar te houden.

Politie en parket weigeren voorlopig te reageren. “Het onderzoek is nog volop aan de gang”, klinkt het.

Maar Vincent Gilles, voorzitter van politievakbond VSOA/SLFP, schrikt er niet echt van. “Verschillende politieteams zijn niet voldoende getraind voor vuurgevechten, wat niets afdoet aan hun professionaliteit”, klinkt het.

Een schietinstructeur op rust bij de vroegere Brusselse gerechtelijke politie zegt dat een kogel gemakkelijk honderd meter en verder vliegt. “Als je je doel mist, zal die kogel ergens moeten eindigen. Dan hoop je in de eerste plaats om geen onschuldigen te raken. Gewone politiemensen zijn te weinig getraind voor dergelijke vuurgevechten. En dan nog, elke situatie is anders. Hoe goed en hoe vaak je er ook op getraind hebt, als het er echt op aan komt, is het toch nog wat anders dan schieten in een schietstand”, klinkt het.

“Als zou blijken dat de agenten inderdaad gewond raakten door kogels van collega’s, kunnen zij daar niet voor vervolgd worden”, zegt de commissaris op rust nog.

Korpschef reageert

De korpschef van de Luikse lokale politie, Christian Beaupère, wenst een dag na het uitlekken van het nieuws geen commentaar te geven op het feit dat twee agenten zouden geraakt zijn door ‘friendly fire’. De politiechef betwist wel de verklaringen van VSOA-voorzitter Vincent Gilles, die van oordeel is dat de ordediensten een gebrek aan training hebben.

Het is volgens Christian Beaupère veel te vroeg om uitspraken te doen over het ballistisch onderzoek. “We hebben het rapport van de expert nog niet ontvangen. De complexiteit van de plaats van de feiten vereist talrijke onderzoeksdaden en verificaties. Bijgevolg zal de lokale politie van Luik geen uitspraken doen. Enkel het federaal parket is bij machte dit te doen”, aldus de Luikse korpschef in een mededeling.

Christian Beaupère dient Vincent Gilles, voorzitter van VSOA Politie, wel van weerwoord. Het “gruwelijke gebrek aan training”, kan volgens de vakbondsman verklaren waarom twee van de vier gewonde agenten bij de schietpartij getroffen werden door politiekogels.

“Het is juist dat 4 keer 4 uren training per jaar en per politieman de norm is. In Luik hebben we gekozen om die voorgeschreven norm te versterken. Elke operationele politie-agent volgt bovenop de schietsessies trainingen in geweldbeheersing zonder vuurwapen en sessies technische en tactische interventie”, nuanceert de korpschef. De Luikse politiemensen hebben ook een tweedaagse AMOK-opleiding gekregen, om te reageren op de dreiging van een gewapend individu, een gevolg van het drama in december 2011 op de Place Saint-Lambert.

“Op zijn vraag om een regionaal trainingscentrum op te zetten, zeg ik: dat bestaat reeds, in de vorm van de Politieschool van de Provincie Luik.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen