Brusselse taxisector lanceert eigen app: “Goedkoper én beter dan Uber”

© amg

De Brussels taxisector FeBeT lanceert vandaag de applicatie Victor Cab. Daarmee kunnen gebruikers - net zoals bij Uber - via een applicatie op hun smartphone een taxi bestellen.

Amaury Michaux

De lancering van Uber meer dan vier jaar geleden in Brussel deed heel wat stof opwaaien. De traditionele taxisector stond op zijn achterste poten en beschuldigde de chauffeurs die de Amerikaanse vervoerapplicatie gebruiken ervan zich niet aan de regels te houden, onder meer door soepelere limousinelicenties te gebruiken. Nog steeds is er binnen de taxisector verzet tegen ‘de oneerlijke concurrentie’ van de mobiele applicatie Uber, maar woensdag lanceert de sector met Victor Cab een eigen applicatie.

“Het grote verschil met Uber is dat Victor Cab uitsluitend werkt met taxichauffeurs met een officiële licentie. Op dit ogenblik zijn al 450 chauffeurs ingeschreven en zullen er 280 wagens in gebruik zijn”, zegt de voorzitter van de Belgische Taxifederatie (FeBeT) Khalid Ed-Denguir. “Daarnaast zal Victor Cab ook goedkoper zijn dan Uber. Bovendien krijgen gebruikers de mogelijkheid om zowel met bankkaart als met cash te betalen. Met de applicatie kunnen gebruikers ook al inschatten hoeveel de rit precies zal kosten. Daarvan zal daarna ook niet meer worden afgeweken, aangezien die berekening in real time gebeurt.”

Met de applicatie wil FeBeT Uber in Brussel verdringen. “Gebruikers zullen zien dat deze app goedkoper is en beter werkt dan Uber. Ook voor de taxichauffeurs zal het voordeliger zijn en ze zullen meer verdienen. Zij moeten aan het platform maar 15 procent per rit afstaan en dat is toch ruim 10 à 15 procent minder dan de bijdrage die Uber afhoudt.”

Naar 500 wagens

“Momenteel hebben we een vloot van 280 wagens, maar in de toekomst moet die uit zo'n 500 wagens bestaan. Het traditionele taxiplatform zal blijven bestaan, maar we verwachten dat in de toekomst 80 procent van de transacties via de app zal gebeuren”, zegt Ed-Denguir.

Op het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) juichen ze Victor Cab toe. “We hebben altijd gezegd dat innovatie binnen de sector toegejuicht wordt. Daarom dat we ook hebben toegezegd om op de lancering van Victor Cab te zijn”, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van Smet. “Er zijn wel twee voorwaarden bij zo'n lancering. De dienstverlening moet erdoor verbeteren en het mag de rechten van de chauffeurs niet uithollen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen