Databank met alle vonnissen nog maar eens op lange baan

Koen Geens (CD&V). © put

België zal nog jaren moeten wachten op een grote databank met alle arresten en vonnissen. Dat meldt De Tijd. Het was nochtans een expliciete belofte van Koen Geens (CD&V) bij zijn aantreden als minister van Justitie.

rdc

De nieuwe VAJA-databank, wat staat voor ‘vonnissen, arresten, jugements, arrêts', was al in de steigers gezet. Alle hoven van beroep en arbeidshoven hebben de voorbije jaren hun arresten, meer dan 242.000, ingescand. Maar het kabinet-Geens heeft nu - tot groot ongenoegen van de magistraten - besloten niet langer te investeren in de ‘achterhaalde’ technologie achter de databank.

Op de vraag hoelang het dan nog duurt voor er eindelijk een digitale database met alle vonnissen komt, antwoordde het kabinet in een eerste reactie ‘vier jaar’ en in een tweede ‘twee jaar’.

De eerste voorzitter van het Antwerpse hof van beroep, Bruno Luyten, begrijpt de beslissing helemaal niet. Als Geens had doorgezet met de technologie, had elke rechtbank eind dit jaar de VAJA-databank kunnen gebruiken. ‘Dit was zo’n belangrijk project voor justitie. Een vonnis of een arrest afleveren zou niet langer 15 à 20 minuten duren, maar enkele seconden.’

Het kabinet-Geens vraagt begrip. ‘Je zegt ook niet dat Mercedes stopt met auto’s maken als er een nieuw model op de markt komt. Ook VAJA wordt gewoon vernieuwd... We herbekijken dit om in de toekomst niet met een oude technologie te zitten. Dat is zelfreflectie.’

Strafregister is onbetrouwbaar

© Michiel Hendryckx

Het Centraal Strafregister, de databank met alle veroordelingen in België, is onbetrouwbaar. Niet alle veroordelingen worden ingegeven en er worden fouten gemaakt bij het ingeven van bijvoorbeeld namen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VlD) wil de problemen nog deze legislatuur wegwerken.

De Antwerpse onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe, ook voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters, getuigt in De Tijd en op Radio 1 dat sommige verdachten volgens het strafregister een blanco strafblad hebben, terwijl ze wel al veroordeeld zijn of zelfs net uit de gevangenis zijn vrijgelaten. Hij krijgt ook te maken met verkeerd ingevoerde namen.

'Zo hebben we geen objectief gegeven waarop we ons oordeel kunnen vellen', aldus Van Cauwenberghe.

Volgens Antwerps parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt laat de invoer van gegevens soms ook lang op zich wachten.

‘De gegevens worden nog altijd manueel in de databank ingetikt', zegt minister Turtelboom. ‘Eerst in de gemeentelijke strafregisters om dan nog eens overgetikt te worden in het Centraal Strafregister. Zo worden er wel eens fouten gemaakt.'

Maar daar komt stilaan een einde aan, zo zegt ze. '70 procent is sinds september geautomatiseerd. Het gaat om alle informatie van de politiedatabanken. Nu zijn we aan de volgende stap voor een volledige automatisering van het strafregister en die zou moeten klaar zijn tegen 2014.'

De nieuwe grote centrale databank krijgt de naam ‘JustX'. Openbare aanklagers, onderzoeksrechters, de staatsveiligheid en ook bedrijven maken gebruik van het strafregister om na te gaan of mensen al werden veroordeeld.